marți, 23 martie 2010

Jumatate dintre profesori au dat in judecata ministerul pentru plata drepturilor salariale

Aproximativ jumatate dintre cadrele didactice au dat in judecata Ministerul Educatiei pentru a primi majorarile salariale conform Legii 221/2008, iar cei care au obtinut deja hotarari judecatoresti favorabile lor vor primi banii esalonat, timp de trei ani, potrivit secretarului de stat Catalin Baba, citat de Mediafax.

Acesta a explicat ca, in cazul in care profesorii au obtinut o sentinta definitiva favorabila pana la 31 decembrie 2009 intra sub incidenta Ordonantei 71/2009, astfel ca vor primi sumele, esalonat, in 2010, 2011 si 2012.

In cazul obtinerii unei sentinte favorabile definitive pana la 31 decembrie 2010, devin incidente prevederile Ordonantei de Urgenta 18/2010, astfel ca banii vor fi primiti esalonat in urmatorii 3 ani.

Catalin Baba a subliniat insa ca aceste plati nu inseamna o crestere definitiva a salariilor cadrelor didactice si ca este vorba doar de faptul ca, timp de trei ani, acestia vor primi, esalonat, sumele castigate in instanta, fara ca acestea sa fie incluse in salariul de baza.

Astfel, in 2010 este achitat 34 la suta din valoarea titlului executoriu, in 2011 se plateste 33% din valoarea titlului, iar in 2012 se restituie 33% din valoarea titlului.

Secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, a explicat luni referindu-se la salariile profesorilor, ca bugetul pe 2010 include drepturi salariale cu majorare de 17%, nu si diferenta de 33%, abrogata de Guvern, dar acordata de anumite instante judecatoresti. In aceste conditii, scolile care au acordat aceste majorari suplimentare (de 33%) au lipsit de fondurile necesare alte unitati de invatamant, care nu au reusit sa acorde nici majorarea de 17%.

Si premierul Emil Boc a amintit, luni, ca a solicitat Ministerului Finantelor sa achite profesorilor din Buzau salarii majorate cu 17%, conform legii in vigoare, pentru cadrele didactice care nu au incasat aceste drepturi, aratand de asemenea ca nu pot fi acordate sporurile nelegale din contracte.

El a aratat ca discrepantele salariale aparute dupa aplicarea Legii de salarizare unitara sunt determinate atat de sentintele judecatoresti care acorda angajatilor din invatamant majorarea salariala de 50%, desi Guvernul a acceptat pentru profesori, in 2008, o crestere de 17% si a abrogat deja prin acte normative diferenta de 33%.