Concediul paternal se acorda in conditiile Legii nr. 210/1999 a concediului paternal, publicata in Monitorul Oficial nr. 654 din 31 decembrie 1999 si ale Hotararii Guvernului nr. 244/2000, care reglementeaza normele de aplicare a acestui act normativ, in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea nou-nascutului.
Tatal copilului nou-nascut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucratoare. Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a petitionarului.
In cazul in care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat in cadrul sistemului asigurarilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal platit de 5 zile lucratoare. Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al unitatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 10 zile lucratoare. Tatal poate beneficia de cele 10 zile suplimentare de concediu paternal numai o singura data. In cazul decesului mamei copilului in timpul nasterii sau in perioada concediului de lauzie, tatal copilului beneficiaza de restul concediului neefectuat de catre mama, certificatul medical fiind eliberat de medicul de specialitate obstretica-ginecologie din unitatea sanitara unde a nascut femeia sau de catre medicul care a asistat nasterea.
Pe perioada concediului acordat in caz de deces al mamei, tatal copilului beneficiaza de o indemnizatie care poate avea optional un cuantum egal cu:
a) ajutorul pentru sarcina si lauzie cuvenit mamei;
b) valoarea salariului de baza si vechimea in munca a tatalui.
Angajatorul are dreptul sa aleaga intre cele doua posibile valori ale indemnizatiei. Chiar daca angajatorul tatalui alege sa plateasca indemnizatia la valoarea indemnizatiei de sarcina si lauzie ce s-ar fi cuvenit mamei, aceasta suma se suporta in totalitate din fondul de salarii al unitatii angajatoare, iar nu de bugetul asigurarilor sociale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu