miercuri, 26 august 2009

REFORMA IN EDUCATIE

Presedintele PSD, Mircea Geoana,
a declarat marti ca Emil Boc nu poate obliga PSD sa accepte asumarea raspunderii pe legile educatiei pentru ca Executivul este indivizibil, el sustinand ca aceasta intentie a premierului seamana "mai degraba a politicianism si nu a treaba serioasa".
Intrebat ce va face daca Emil Boc insista in continuare pe asumarea raspunderii pe pachetul de legi al educatiei, Geoana a spus ca acea parte din Guvern reprezentata de PSD nu poate fi obligata sa accepte o asemenea decizie. "Guvernul este unul singur. El este indivizibil si nu poate sa ia decizii care sa oblige o parte din acest Guvern. (...) Cand este vorba de chestiuni atat de profunde, cum este legea educatiei, este pur si simplu frivol sa incerci sa bruschezi un demers democratic", a declarat liderul PSD, care a spus ca intentia PDL reprezinta "bruscarea practic a Parlamentului prin asumarea raspunderii pe teme care nu au niciun fel de legitimitate in acest moment". Potrivit NewsIn, Geoana spune ca in acest moment ar trebui discutat cu toate partidele propunerile coalitiei pe acest subiect pentru ca este nevoie de consens. "Eu as spune ca mai degraba ar fi util in acest moment sa deschidem punti de dialog cu cei de la PNL si UDMR, sa deschidem punti de dialog cu alte formatiuni, pentru ca acest pachet de legi va fi aplicat pentru urmatorii 10-20 de ani si se vor schimba multe guverne pana atunci. (...) Doresc ca legile educatiei sa fie asumate, daca se poate, cum a fost si Pactul National pentru Educatie, de toata lumea. Ce este nefiresc in a incerca sa ai un punct comun cu toata lumea care are o reprezentare politica in actualul Parlament si in viitorul Parlament, si in viitorul Parlament dupa viitorul Parlament?", a mai declarat el. Presedintele Senatului a facut apoi un apel "la mult mai multa intelepciune" criticand "graba aceasta suspecta de a forta mana Parlamentului", care "este o chestiune care seamana mai degraba a politicianism si nu a treaba serioasa". La randul sau, Daniela Popa, presedintele PC a declarat ca aceste legi ale educatiei trebuie dezbatute in Parlament cu atat mai mult cu cat institutia si-a neglijat rolul de legiferare. "Rolul Parlamentului din aprilie-mai anul acesta a fost pur si simplu de a constitui comisii de ancheta, in loc sa legifereze, asa cum este si rolul sau constitutional. Acesta este un motiv suplimentar pentru care dorim ca aceste proiecte de legi sa fie discutate in Parlament”, a declarat Popa.Dupa ce Emil Boc a anuntat ca Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legile educatiei, alaturi de Legile privind salarizarea bugetarilor si reforma sistemului de pensii, cei de la PSD au sustinut ca nu si-au dat acordul pentru acest lucru, propunand dezbaterea publica a legilor elaborate de ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. PDL a criticat insa pachetul Andronescu, sustinand ca legile comisiei Miclea sunt mai bune. De asemenea, liderul PDL Radu Berceanu a declarat, despre acest subiect, ca in Guvern nu se voteaza si ca decizia apartine primului-ministru, iar cei care nu sunt de acord cu o decizie au doua variante: " inghit sau demisioneaza".

COMUNICAT DE PRESĂ

F.S.L.I., F.S.I. ”Spiru Haret”, F.E.N. şi F.N.S. ”Alma Mater”
resping în mod ferm ultima variantă a proiectului Legii de salarizare unitară
în sectorul bugetar!


F.S.L.I., F.S.I. ”Spiru Haret”, F.E.N. şi F.N.S. ”Alma Mater”, în numele salariaţilor din învăţământ, resping categoric ultima variantă a proiectului privind Legea salarizării unitare din sectorul bugetar. Punerea în practică a acestui proiect legislativ ar conduce la accentuarea actualelor inechităţi privind salarizarea în sectorul bugetar şi la prăbuşirea, iremediabilă, a învăţământului românesc. Mult aşteptata şi necesara reformă a şcolii va fi sortită eşecului, atât timp cât guvernanţii îşi vor bate joc, mai departe, de resursa umană din învăţământ, recompensându-i munca prin salarii de mizerie. Salariaţii din învăţământ riscă să rămână, în continuare, ”cenuşăreasa” sectorului bugetar, iar actualii “bugetari de lux” nu-şi vor pierde acest statut.
După ce, în urma negocierilor între reprezentanţii salariaţilor bugetari şi cei ai M.M.F.P.S. s-a conturat un proiect de grilă care elimina inacceptabilele discrepanţe salariale actuale, conducerea aceluiaşi minister, în mod unilateral, a ”mutilat” această grilă, diminuând cu peste 40% coeficienţii de ierarhizare pentru salariaţii din învăţământ şi sănătate. Pentru a demonstra că nu sunt cu nimic mai prejos decât ”specialiştii” de la M.M.F.P.S., contabilii Ministerului Finanţelor au mai dat o lovitură acestor categorii de salariaţi, aruncându-i şi mai mult spre partea inferioară a grilei, în urma unei diminuări suplimentare cu 25% a coeficienţilor de ierarhizare.
Printre principiile stabilite de Guvernul României, înainte de demararea negocierilor la acest proiect de lege, a fost şi cel conform căruia, ar fi trebuit să existe echivalenţe între salariile din învăţământ şi cele din sectoarele bugetare privilegiate: justiţie, administraţie publică centrală şi locală, poliţie şi armată. Ignorând acest principiu, ”propulsaţii” pe criterii politice în funcţiile de conducere la ministerele mai sus amintite, şi-au demonstrat, cu vârf şi îndesat, lipsa de viziune şi profesionalism, propunând un proiect de lege care ar trebui să se intituleze ”Lege privind salarizarea inechitabilă în sectorul bugetar”. Atât timp cât România va fi condusă de oameni cu o asemenea mentalitate, această ţară va fi condamnată să se zbată în mediocritate şi mizerie.
Cele patru federaţii reprezentative din învăţământ solicită Guvernului României, Preşedinţiei, conducerilor partidelor politice, precum şi parlamentarilor, ca viitoarea Lege a salarizării în sectorul bugetar să aibă la bază grila de salarizare negociată cu partenerii de dialog social, singura variantă care poate conduce la creşterea calităţii actului educaţional. Chiar şi în condiţiile în care această lege se va aplica gradual, în funcţie de evoluţia economiei româneşti, învăţământul poate deveni un domeniu atractiv, către care să se îndrepte tineri cu vocaţie pentru meseria de dascăl.

Preşedinte F.S.L.I., Preşedinte Secretar General F.E.N., Preşedinte
F.S.I. ”Spiru Haret”, F.N.S. ”Alma Mater”,

Aurel Cornea Gheorghe Isvoranu Constantin Ciosu Anton Hadăr