joi, 18 februarie 2010

COMUNICAT

Biroul Operativ al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a analizat consecințele generate de prevederile actelor normative care vizează sistemul de învățământ elaborate de Guvernul Boc în ultima perioadă și a constatat următoarele :
1. Aplicarea OUG nr. 114 / 2009 privind unele măsuri financiar – bugetare, se face haotic și pompieristic, existând situații în care unele inspectorate școlare fac abuzuri care vor afecta atât elevii cât și salariații din învățământ.
2. Fondurile destinate cheltuielilor de personal pentru anul 2010 stabilite pe baza standardelor de cost pe elev / preșcolar sunt insuficiente, deoarece formula de calcul pe baza căreia sau stabilit aceste costuri nu ține cont de realitățile din țara noastră.
3. Veniturile salariale în luna ianuarie 2010 pentru majoritatea angajaților din învățământ au scăzut, aceasta fiind consecința prevederilor Legii nr. 330 / 2009 privind salarizarea unitară și a OUG nr. 1 / 2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funții a unor categorii de personal din sectorul bugetar și stabilirea salariilor acestora.
4. Creșterea vârstei de pensionare propusă de Guvernul României în Legea pensiilor este o măsură aberantă și profund inumană, având în vedere speranța de viață în România.
De asemenea, Biroul Operativ al F.S.L.I. a constatat că reprezentanții din conducerea M.E.C.T.S. manifestă o totală lipsă de transparență în ceea ce privește elaborarea unui nou Proiect privind Legea Educației Naționale și Statutul personalului didactic.
Totodată, Biroul Operativ al F.S.L.I consideră că Notele M.E.C.T.S. 115 / 2010 și 08/72/2010 înaintate unităților de învățământ prin care se indică modul în care trebuie aplicate sentințele judecătorești definitive și executorii referitoare la Legea nr. 221 / 2008, sunt grave abuzuri săvârșite de funcționari ai acestui minister, care își permit să semnează astfel de hârtii fără acoperire legală.
În aceste condiții, Biroul Operativ al F.S.L.I. a luat decizia ca, în timpul cel mai scurt, să fie convocat Colegiul Național al Liderilor pentru a stabili și anunța calendarul acțiunilor de protest care urmează a fi declanșate începând din luna martie a.c.

PREŞEDINTE,


Prof. Aurel CORNEA

București, 18.II.2010