vineri, 28 mai 2010

Profesori presaţi să renunţe la grevă

Învăţământul românesc traversează o perioadă extrem de agitată. Liderii sindicali, aflaţi pe ultima sută de metri cu organizarea grevei generale, critică ministerul şi şefii din învăţământ că fac presiuni asupra cadrelor pentru a nu protesta. În unele şcoli s-au înregistrat chiar discuţii aprinse între cadre, fiind criticaţi spărgătorii de grevă.

55% dintre cei membrii Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI) au semnat pentru protest. Liviu Axinte, liderul LSI, nu se poate pronunţa încă dacă greva va fi una pe termen nelimitat şi câţi oameni vor întrerupe efectiv munca luni. La Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) vor protesta 1.100 de membri. „Intrăm în grevă pe termen nelimitat cu câţi s-au înscris”, a spus Maria Ţiprigan, liderul SIP.

Tabăra sindicală susţine că adresa prin care s-a solicitat şcolilor date referitoare la numărul cadrelor care vor face grevă, dar şi semnături de la profesorii implicaţi în proba de evaluare a competenţelor, reprezintă forme de presiune şi intimidare. „Profesorii au fost cumva şantajaţi. Cei implicaţi în proba de bacalaureat au trebuit să dea sub semnătură dacă participă sau nu în comisie şi li s-a spus că vor fi aduse alte cadre în locul lor. Noi ne bazam pe boicotarea probei, acesta era punctul forte al protestului, dar proba se va ţine”, a declarat Liviu Axinte