miercuri, 4 noiembrie 2009

Profesorii, suparati ca doar elevii si-au primit banii de naveta

Cadrele didactice botosanene sunt revoltate ca nu primesc banii pentru decontul navetei. Situatia este valabila la nivelul celor mai multe localitati din judet, iar sindicatele sunt decise sa ajunga in instanta pentru acest drept.



Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) sustine ca la sediul sindicatului au sosit noi reclamatii din partea cadrelor didactice navetiste. Semnale ca nu se deconteaza naveta se primesc inca de la inceputul anului scolar. „In conditiile in care Ministerul Educatiei a alocat bani pentru decontarea navetei elevilor, noi consideram normal ca ar trebui rezolvata si problema decontarii transportului profesorilor si a angajatilor din educatie care fac naveta”, a declarat Liviu Axinte.



Sute de lei cheltuiti lunar cu naveta

In majoritatea localitatilor din judet nu li se deconteaza naveta cadrelor didactice. Avand in vedere nivelul salariilor din educatie, ramase ca anul trecut, nedecontarea navetei, dar si alte aspecte, conduc la o crestere a nemultumirilor angajatilor din invatamant. Din cele prezentate de liderul LSI, in functie de distanta dintre localitatea de domiciliu si scoala, contravaloarea navetei variaza de la 100 la 400 de lei. Salariul minim pentru un profesor este de 800 de lei. „Mai ales cei care intra in sistem fac naveta cel mai mult si astfel dau jumatate din salariu pe naveta”, a adaugat Liviu Axinte. (Petronela Rotariu)





In situatia in care decontarea navetei nu se va face in perioada urmatoare, pentru ca legislatia in vigoare nu este abrogata, deci este obligatie decontarea navetei, ne vom adresa instantelor de judecata solicitand obligarea consiliilor locale la plata transportului

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant

Curtea Constituţională a decis ieri constituţionalitatea legii unitare a salariazării şi a reorganizării agenţiilor!

In 28 octombrie, printr-un comunicat de presa CCR spunea, ca având în vedere complexitatea problemelor juridice ce fac obiectul examinării şi care necesită o analiză deosebit de atentă, a decis amânarea dezbaterilor pentru data de 9 decembrie 2009.
Dar nu a fost aşa. Ieri CCR a decis ca cele doua legi (a salarizarii unitare şi a reorganizarii agentiilor) sunt constituţionale.
În două săptămâni Curtea se va pronunţa şi cu privire la constituţionalitatea Legii Educaţiei.

Patronatele: Fara banii de la FMI, Romania intra in colaps!

Reprezentantii patronatelor UGIR 1903 si CONPIROM considera ca, daca nu vor fi acordate transele III si IV din imprumutul de la FMI si transele de la Comisia Europeana, BERD si Banca Mondiala, Romania va intra in colaps, iar fara o crestere economica in 2010 se va ajunge la un milion de someri.

"Din acest motiv suntem dispusi sa sprijinim eforturile Fondul Monetar International pentru a relansa acordul de imprumut, pentru ca, daca nu incepem o crestere economica anul viitor, vom discuta despre un milion de someri si despre o lipsa a finantarii", a declarat, marti (n.r. 3 octombrie 2009), secretarul general al Confederatiei Patronale din Industria Romaniei (CONPIROM), Dan Matei Agathon.

Totodata, presedintele UGIR 1903, Cezar Coraci, a precizat ca, inainte de discutiile cu reprezentantii FMI, Romania trebuie sa acceseze neaparat transa a treia de la Fond, pentru ca "lipsa de bani va face ca Guvernul sa imprumute bani de pe piata, ceea ce va afecta sectorul privat".
"Bancile nu vor mai avea, astfel, bani deloc pentru a finanta economia reala", a mai spus Coraci, potrivit NewsIn.

Reprezentantii UGIR 1903 si cei ai CONPIROM au inaintat o scrisoare deschisa expertilor FMI in care cer "interventia Fondului pe langa autoritatile europene pentru sustinerea masurilor propuse de Guvernul Romaniei, care vizeaza capitalizarea efectiva a Eximbank si CEC Bank, ca banci destinate sustinerii sectorului IMM din Romania".

Totodata, cele doua confederatii patronale solicita FMI sa propuna Comisiei Europene reducerea plafonului de cofinantare in cadrul proiectelor derulate cu fonduri europene, in special pentru propiectele din infrastructura derulate in perioada 2010 - 2011, precum si masuri de crestere a avansurilor si plata lor efectiva pentru toate proiectele derulate prin aceste fonduri.