marți, 23 februarie 2010

LEGEA nr. 11 si nr. 12 din 2010

LEGEA nr. 11 si nr. 12 din 2010
Legea nr. 11/ 2010 - Legea bugetului de stat pe anul 2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 60/27 ianuarie 2010
Legea nr. 12/2010 - Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2010 publicata in Monitorul Oficial nr. 61/27 ianuarie 2010
*************************************************
Cotele de contributii aplicabile la salariu pentru anul 2010:
În conformitate cu dispoziţiile:
- Legii nr. 11/2010 – Legea bugetului de stat pe anul 2010, şi
- Legii nr. 12/2010 – Legea bugetului asigurărilor sociale de stat,
cotele de contribuţii aplicabile începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2010, sunt:
Cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate:
- 5,5 % pentru cota datorată de angajat;
- 5,2 % pentru cota datorată de angajatori;
- 10,7 % pentru cota datorată de persoanele care se asigură facultativ.
Cotele de contribuţie de asigurări sociale:
- 31,3 % pentru condiţii normale de muncă, din care – 10,5 % datorată de angajaţi şi 20,8 % datorată de angajatori;
- 36,3 % pentru condiţii deosebite de muncă, din care – 10,5 % datorată de angajaţi şi 25,8 % datorată de angajatori;
- 41,3 % pentru condiţii speciale de muncă, din care – 10,5 % datorată de angajaţi şi 30,8 % datorată de angajatori.
În cota de contribuţie individuală de asigurări sociale este inclusă şi cota de 2,5 % aferentă fondurilor de pensii administrate privat, prevăzută de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Cotele de contribuţii ale asigurărilor pentru şomaj:
- 0,5 % contribuţia datorată de angajatori;
- 0,5 % contribuţia individuală datorată de angajat;
- 1 % contribuţia datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj de către persoanele asigurate în baza contractului de asigurare pentru şomaj;
- 0,25 % contribuţia datorată de angajator la Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi cel al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, au fost ameninţaţi, în cadrul şedinţei de Guvern din această dimineaţă, că v

Ameninţarea cu remanierea a fost avansată în PDL încă de ieri, când democrat-liberalii au tunat în şedinţa conducerii partidului împotriva ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu. Tensiunea a ajuns până acolo încât, potrivit unor surse de la vârful partidului, Boc l-a ameninţat, în lipsă, că a trecut milimetric pe lângă remaniere.

Valul de nemulţumiri la adresa lui Vlădescu a crescut pe măsură ce, în timpul şedinţei Biroului Permanent, liderii PDL au început să primească, pe telefoane, sintezele de presă cu declaraţiile ministrului referitoare la impozitarea pensiilor.

Nemulţumiri şi în judeţe, şi în guvern

Primii au izbucnit liderii din teritoriu, primari şi preşedinţi de consilii judeţene, care i s-au plâns lui Boc în cor că ministrul le refuză cu seninătate fondurile pentru judeţe. „E şi o problemă de atitudine. Nici nu dă drumul banilor şi e şi aşa, puţin je m’en fiche-ist”, comenta după şedinţă unul dintre liderii PDL.

Vlădescu are critici şi între colegii de guvern. Printre cei care s-au declarat nemulţumiţi, în mai multe rânduri, de condiţiile pe care le impune pentru intrarea României în zona euro în 2014, este ministrul transporturilor, Radu Berceanu.

„Supărarea mea e de natură profesională”, a explicat Berceanu pentru EVZ, arătându-se nemulţumit de gradul de îndatorare fixat de Vlădescu, care „nu permite alte investiţii nici cu banii BEI sau BERD”.

Pe de altă parte însă, PDL-iştii susţin că problema pentru faptul că miniştri ca Sebastian Vlădescu sau Mihai Dumitru acţionează pe cont propriu, fără a ţine cont de deciziile politice, o are PDL, pentru că nu şi-a numit propriii oameni şi implicit Boc care a girat pentru ei. Ca să scape de presiunile din partid, Boc s-a declarat însă primul nemulţumit de mişcarea lui Vlădescu cu impozitarea pensiilor, anunţând chiar că a fost la un pas de a-i propune remanierea. „Eu nu cred că un ministru ar trebui să fie remaniat pentru o declaraţie”, spune însă Berceanu.

La câteva ore după şedinţa PDL, Vlădescu şi-a retras însă, pe modelul Şeitan, orice intenţie de a pune în dezbatere impozitarea pensiilor mici. „Să fie foarte clar, nu intenţionez să impozitez pensiile în acest moment. Există o impozitare a pensiilor mari şi numai aceea rămâne”, a declarat Vlădescu pentru Mediafax, aceeaşi poziţie susţinând-o ulterior şi la întâlnirea cu deputaţii PDL.

"Bâlbele" Cabinetului Boc

Declaraţiile recente privind impozitarea pensiilor sau tăierea alocaţiilor de stat pentru copii, făcute de miniştrii lui Boc şi dezminţite de premier, au fost precedate de afirmaţiile ministrului Sănătăţii. Acesta a anunţat că va institui o taxă suplimentară pe alimentele de tip fast-food, precum şi pe produsele de patiserie.