miercuri, 14 aprilie 2010

"Traiectoria" Legii Educatiei: Cum ne afecteaza?

Cele mai importante masuri propuse in noua Lege a Educatiei Nationale vor fi introduse gradat, pentru a nu bulversa sistemul de invatamant.

Introducerea clasei a IX-a in invatamantul gimnazial ar urma sa intre in vigoare incepand cu 2013.

Examenul de bacalaureat se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi incepand cu 2012, iar admiterea la liceu, din 2013.

La data intrarii in vigoare a acestei legi, tot personalul didactic calificat, titular, devine titular al unitatii de invatamant cu contract de munca pe perioada nedeterminata, spun reprezentantii Ministerului Educatiei.

Legea propusa de Daniel Funeriu prevede o noua structura a sistemului de invatamant preuniversitar: Clasa pregatitoare de la gradinita se muta la invatamantul primar, iar clasa a IX-a se muta la gimnaziu. Astfel, liceul va fi de trei ani.

Totodata, admiterea la liceu se va face pe baza unui portofoliu educational. Educatorii si invatatorii dispar din scoli, fiind inlocuiti de profesori, pentru acest lucru fiind nevoie de sase ani de studiu. Noutatea o reprezinta anul de stagiu obligatoriu, in timp ce examenul de titularizare dispare.


Schimbarile in invatamantul superior se vor aplica din 2011.

In ce priveste invatamantul superior, alegerea rectorului si a structurilor de conducere din institutiile de invatamant superior se va desfasura in conformitate cu prevederile prezentei legi, incepand cu 2012. Procedurile pentru conferirea titlurilor didactice in invatamantul superior se vor aplica din 2011. Doctoranzii care au fost admisi la studiile doctorale inainte de intrarea in vigoare a prezentei legi isi finalizeaza studiile doctorale in conformitate cu prevederile legale in vigoare la data admiterii acestora la studii, precizeaza ministerul, potrivit NewsIn.

In termen de 12 luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial, Ministerul Educatiei va elabora metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative ce decurg din aplicarea actului normativ si va stabili masurile tranzitorii de aplicare acestuia.

Desi parintii, profesorii si studentii sunt nemultumiti de schimbarea examenelor nationale, trecerea clasei a noua la gimnaziu si desfiintarea titlularizarii si au cerut mai mult timp pentru dezbaterea Legii Educatiei, proiectul Legii educatiei a fost aprobat luni de guvern si urmeaza sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere. [Spune-ti parerea despre noua Lege a educatiei pe Forum!]

La inceputul sedintei de luni, premierul Emil Boc a declarat ca Legea educatiei trebuie sa fie adoptata de Parlament pana la finele lunii iunie, astfel incat sa intre in vigoare incepand cu acest an.