luni, 13 septembrie 2010

Anul scolar 2010-2011 anunta o perioada grea din istoria invatamantului romanesc

Noul an scolar incepe pe 13 septembrie si va contine 36 de saptamani de cursuri, insumand 177 de zile lucratoare, cu patru mai multe decat in anii scolari precedenti. Elevii vor incheia cursurile pe 17 iunie 2011.

* Anul scolar 2010-2011 anunta o perioada grea din istoria invatamantului romanesc


Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) sustine, intr-un comunicat de presa, ca anul scolar 2010-2011 "anunta o perioada grea din istoria invatamantului romanesc", avand in vedere reducerea salariilor cu 25 la suta sau faptul ca multi profesori au ramas fara locuri de munca, informeaza MEDIAFAX.

"Cadrele didactice au venituri mai mici cu 25 la suta sau, in unele cazuri, cu 50 la suta fata de debutul anului scolar trecut, o parte dintre angajatii din invatamant au ramas fara locurile de munca, sunt unitati de invatamant care isi deschid portile, desi nu au fost reabilitate sau macar igienizate, sunt elevi nevoiti sa faca naveta dintr-o localitate in alta pentru ca nu au scoli sau cadre didactice. Aceasta este imaginea invatamantului din Romania, iar problemele, pe care le-am enumerat, afecteaza calitatea actului educational", sustine FSLI.

In ciuda acestor conditii austere, afirma liderul FSLI Aurel Cornea, toti cei aproximativ 200 de mii de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant vor participa, luni, la deschiderea anului scolar, in semn de respect pentru elevi si parinti.

"FSLI recomanda, insa tuturor angajatilor din invatamant-cadre didactice, personal didactic auxiliar si personal nedidactic- sa poarte in piept, in prima zi de scoala, fluturasul de salariu care arata diminuarea venitului cu 25 la suta sau un ecuson, pe care sa fie scris: «- 25%». Este o forma de protest simbolica fata de Guvernul Romaniei, care nu a putut sa elaboreze un plan de sustinere a invatamantului. Colegiul National al Liderilor FSLI s-a intrunit in perioada 9-12 septembrie si a stabilit ca liderii judeteni ai federatiei sa consulte membrii de sindicat in vederea stabilirii unui calendar de proteste", mai arata sursa citata.

* Structura noului an scolar


Elevii incep cursurile in data de 13 septembrie 2010 si le incheie vineri, 17 iunie 2011. Astfel, potrivit metodologiei, elevii claselor a VIII-a vor finaliza cursurile cu o saptamana mai devreme de 17 iunie, respectiv in 10 iunie, iar liceenii din clasele a XII-a si, respectiv, a XIII-a vor termina cursurile in data de 27 mai. Anul scolar va fi structurat pe doua semestre.

Astfel, in semestrul I sunt programate cursuri in intervalul 13 septembrie - 21 decembrie. In perioada 1 - 7 noiembrie, clasele din invatamantul primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta, potrivit MEDIAFAX.

Elevii vor avea vacanta de iarna din 22 decembrie 2010 pana in 4 ianuarie 2011. Cursurile semestrului I vor fi reluate in 5 ianuarie 2011 si vor dura pana in 28 ianuarie. Vacanta intersemestriala este programata pentru intervalul 29 ianuarie - 6 februarie 2011.

Cursurile din semestrul al doilea incep in 7 februarie 2011 si dureaza pana in 15 aprilie. Din 16 aprilie si pana in 25 aprilie 2011 elevii vor fi in vacanta de primavara, cursurile semestrului al doilea urmand sa fie reluate in 26 aprilie. Semestrul al doilea se va incheia in 17 iunie.

Elevii vor fi in vacanta de vara din 18 iunie pana in 11 septembrie, cu o saptamana mai putin decat in anul scolar 2009-2010.

Totodata, elevii nu vor merge la cursuri nici in zilele libere prevazute de lege.

* Teze, examene si evaluari nationale


Tezele din semestrul I al anului scolar 2010-2011 vor fi sustinute, de regula, pana la data de 17 decembrie 2010, iar cele de pe semestrul al doilea, pana la data de 20 mai 2011.

Calendarul examenelor si evaluarilor nationale, al examenelor de absolvire, respectiv de certificare a competentelor profesionale, precum si calendarul admiterii in clasa a IX-a se aproba prin ordine distincte ale ministrului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Evaluarea nationala din perioada 20-22 iunie 2011 se va suprapune cuproba de evaluare a competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala programata in perioada 20-23 iunie.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat are loc in intervalul 6 iunie - 1 iulie. In prima parte a perioadei de bacalaureat, respectiv 6-23 iunie, sunt programate probele orale, iar din 27 iunie si pana in 1 iulie elevii vor sustine probele scrise. Elevii clasei a IX-a de liceu - filiera tehnologica, invatamant de zi, vor avea, pe langa cele 36 de saptamani de cursuri, si trei saptamani de stagii de pregatire practica, in conformitate cu prevederile planurilor-cadru.