luni, 6 decembrie 2010

Durata de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului este mentinuta la doi ani

* [UPDATE] Guvernul se va consulta cu parlamentarii coalitiei pentru indemnizatia de crestere a copilului


Decizia privind nivelul maxim al indemnizatiei lunare de crestere a copilului va fi luata dupa ce membrii Cabinetului se vor consulta, pe parcursul zilei de astazi, cu grupurile parlamentare ale coalitiei, potrivit MEDIAFAX.

Potrivit acestora, liderii coalitiei, reuniti in aceasta dimineata, la Palatul Victoria, intr-o sedinta la care a participat si presedintele Traian Basescu, nu au luat nicio decizie in ceea ce priveste limita maxima a acestei indemnizatii.

Sursele sustin ca ministrul Muncii a pledat in continuare pentru reducerea la un an a perioadei in care se acorda indemnizatia pentru copii, in timp ce UDMR a transmis ca accepta diminuarea limitei maxime a indemnizatiei de la 3.400 lei la sub 2.500 lei, dar cu mentinerea perioadei de acordare la doi ani.

* Concediul maternal, mentinut la doi ani


Potrivit surselor din coalitie, Guvernul va incepe si un program de constructie a unor noi crese, ca parte a procesului de reforma a sistemului de crestere a copilului, relateaza MEDIAFAX.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea insa sa scada mai jos de 600 lei.

Anterior reducerii, indemnizatia pentru cresterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se platesc contributii la bugetul asigurarilor sociale, realizate in ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 lei.

Astazi, Guvernul va lua decizia finala si asupra cuantumului indemnizatiei maximale. O sursa de finantare ar putea fi taxa pe averile mari.

"Consensul pentru durata de doi ani a concediului maternal si plafonul minimal de 600 de lei a fost unanim. In cazul plafonului maximal, ramane ca maine luni dimineata Coalitia sa decida, pentru ca ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele, si urmeaza ca maine dimineata sa se mai verifice calculele, sa se mai analizeze si sa se ia o decizie", au precizat surse oficiale, citate de Agerpres, potrivit Realitatea.

La discutia Coalitiei de duminica seara s-a discutat si despre "Taxa de solidaritate" pe averile mari, ca fiind o posibila sursa financiara pentru indemnizatia mamelor. Nu toti liderii Coalitiei au fost de acord insa cu aceasta propunere, pe motiv ca Taxa de solidaritate este o propunere legislativa, si nu un act normativ intrat in vigoare