miercuri, 31 martie 2010

Ai o amenda de circulatie neplatita? Primaria iti blocheaza salariul

Ramasi cu vistieriile goale din cauza crizei, primarii din Romania si-au adus aminte ca au la indemana o metoda de a creste veniturile, pe care pana acum au neglijat-o: toate amenzile care sunt incasate la nivel local, de la cele de circulatie sau din mijloacele de transport in comun, pana la cele pentru prostitutie.

Dintre acestea, cele mai numeroase, dar si banoase, sunt amenzile de circulatie neplatite de ani buni, pe care mizeaza de altfel majoritatea primariilor.

Astfel, daca cel somat sa plateasca nu respecta termenul limita, in cel mai scurt timp, primariile i-au masuri: mai exact, rau-platnicul se va trezi ca nu isi mai poate ridica leafa de la locul de munca, sau, mai rau, ca i se pune sechestru pe masina sau pe casa.

Sursa de venit este considerabila, tinand cont ca anul trecut s-au acordat la nivel national 4,7 milioane de amenzi de circulatie, in valoare de peste 200 de milioane de euro, dintre care s-au platit mai putin de jumatate.

"La inceputul fiecarui an trimitem instiintari in care sunt trecute sumele datorate pentru anul fiscal in curs, eventualele amenzi, restante si penalitati. Dupa instiintare, oricand se poate trimite somatia de plata. In termen de 15 zile de la primirea ei, ori se achita debitul, ori se face dovada ca este o greseala. Daca nici nu s-a achitat nici nu s-a facut dovada atunci se trece la executarea silita. In functie de informatiile pe care le avem se pune poprire pe venituri sau sechestru asigurator pe casa sau masina. Dupa sechestrul asigurator se scot la licitatie bunurile imobile sau mobile. Daca avem de ales intre o masina care nu a mai fost miscata de ani buni sau casa, alegem casa ca sa ne putem acoperi creanta" a declarat pentru Gandul directorul Directiei Impozite si Taxe sector 2, Cristian Duta.

Potrivit acestuia, poprirea pe salariu nu poate fi mai mare de 30 la suta din veniturile inregistrate iar sechestrul nu se poate pune pe bunurile necesare vietii si muncii debitorului. Codul de Procedura Fiscala prevede ca executarea silita a bunurilor proprietate a debitorului, se efectueaza, de regula, in limita a 150 la suta din valoarea creantelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare.

Aceasta decizie pare perfect legala pana in acest moment: daca ai gresit platesti, iar daca te sustragi de la plata, esti sanctionat. Insa desi pana la executarea silita primariile au obligatia sa trimita mai intai o somatie, in multe cazuri, bucurestenii s-au trezit direct executati, pentru ca nu au gasit la casuta postala somatia de plata.