joi, 15 martie 2012

Coplata pentru unele servicii medicale aplicata la pensiile de peste 740 de lei este constitutionala, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR)

Coplata pentru unele servicii medicale aplicata la pensiile de peste 740 de lei este constitutionala, a decis Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

CCR s-a pronuntat pe 13 martie asupra unor exceptii de neconstitutionalitate pe tema coplatii, asa cum aceasta este reglementata in Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca dispozitiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei", precizeaza sursa citata.

Decizia este definitiva si general obligatorie, potrivit MEDIAFAX.

Exceptii de la coplata, conform legii:
- copiii pana la varsta de 18 ani;
- tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventi de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni;
- ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca;
- bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza respectivei afectiuni, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse;
- pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 de lei pe luna.