joi, 21 octombrie 2010

Decizia coalitiei: Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea Educatiei

Guvernul a decis, in sedinta de marti, sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru legea educatiei, procedurile urmand sa fie demarate incepand cu ziua de miercuri, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.
Decizia de angajare a raspunderii pentru legea educatiei a fost anuntata oficial, la finalul sedintei, de catre premierul Emil Boc, care a precizat ca Executivul va promova forma legii adoptata de Camera Deputatilor, dar ca isi manifesta disponibilitatea de a analiza toate amendamentele depuse de catre parlamentari, relateaza MEDIAFAX.

Seful Guvernului a sustinut ca a apelat la "procedura taioasa" a angajarii raspunderii in conditiile in care proiectul legii educatiei este blocat in Parlament si orice tergiversare a adoptarii nu este benefica modernizarii sistemului educational.

El a aratat totodata ca, la precedenta incercare a Guvernului de a-si angaja raspunderea pentru legea educatiei, Curtea Constitutionala a indicat ca procedura nu este posibila fara o "dezbatere publica suficienta" a actului normativ, ceea ce acum nu este cazul.

Saptamana viitoare Guvernul intentioneaza sa ia decizia angajarii raspunderii pe proiectul legii salarizarii unitare.

Sursele participante la sedinta coalitiei au apreciat ca, angajandu-si raspunderea de doua ori, Guvernul ofera opozitiei posibilitatea sa vina cu doua motiuni de cenzura pe legea educatiei si legea salarizarii si mai da dreptul la o a treia motiune de cenzura. "Aceasta arata ca Guvernul are foarte mare incredere in majoritatea parlamentara. Opozitia nu vrea sa-si asume raspunderea guvernarii, ci face doar un joc de imagine", au apreciat surse din coalitie.

Decizia coalitiei: Guvernul isi va asuma raspunderea pe Legea Educatiei

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a depus la Curtea Constitutionala, sesizarea referitoare la Legea educatiei, reclamand un conflict juridic de n

Surse politice au declarat pentru MEDIAFAX ca Geoana a depus marti sesizarea la CC. Presedintele Senatului afirma, luni, ca acest conflict a fost initiat in momentul in care Guvernul a decis sa retraga din Senat proiectul Legii educatiei si sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru adoptarea acesteia.

"Guvernul Boc, intr-o incarnatiune anterioara a sa, a facut un lucru similar in 2009, si dupa un an de zile incearca acelasi lucru", adauga el, precizand ca angajarea raspunderii pe Legea educatiei a mai fost respinsa de CC anul trecut, cu motivatia ca angajarea raspunderii Guvernului nu poate fi folosita decat in cazuri exceptionale. "Nu este normal ca Guvernul sa persiste in aceeasi greseala si dorim sa il indreptam, daca nu il indreptam de tot la motiunea de cenzura", spunea presedintele Senatului.

Geoana afirma ca decizia Guvernului de a retrage Legea educatiei din procesul legislativ din Senat este "un gest arbitrar" care echivaleaza cu desfiintarea rolului de legiferare al Parlamentului. Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament, in data de 28 octombrie, pe Legea educatiei, au stabilit, luni, Birourile permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor. Legea educatiei se afla in procedura dezbaterii parlamentare, la Senat, la Comisia pentru invatamant.

In 18 noiembrie 2009, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala Legea educatiei asumata de Guvern in 15 septembrie 2008.

In motivarea deciziei, Curtea Constitutionala a aratat ca angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie.

De asemenea, judecatorii constitutionali aratau atunci ca dreptul Guvernului de a stabili continutul si structura unui proiect de lege nu este absolut, ci trebuie sa se supuna unor conditii impuse ori desprinse din realitate pentru programul sau de guvernare, ignorarea echivaland cu subminarea raporturilor intre puteri.

Curtea Constitutionala admitea, astfel, o sesizare a parlamentarilor liberali care au reclamat mai multe prevederi ca fiind neconforme cu legea fundamentala, printre care si aceea legata de faptul ca profesorii care detin functia de director sau director adjunct sunt incompatibili cu calitatea de membru al unui partid politic.

Ulterior, in primavara anului 2010, Guvernul a inaintat Parlamentului un nou proiect al Legii educatiei.