joi, 19 noiembrie 2009

Demersurile FSLI, blocheaza abuzurile MECI

Ca urmare a atitudinii ferme adoptate de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ referitoare la Nota MECI nr.78103/16.11.2009, ministerul revine cu “Precizari privind aplicarea prevederilor art.10 din Legea nr.329/2009”.

Vă sugerăm ca soluţiile optime pentru aplicarea acestei legi să fie în conformitate cu prevedrile Codului Muncii şi clauzele Contractului Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Învăţământ.

Profesorii pusi sa-si ia concediu in... vacanta

Sindicatele din Educatie nu vor accepta ca profesorii sa recupereze materia in zilele de sambata si duminica, pentru zilele in care vor fi in concediu fara plata. Decizia privind concediul fara plata fortat al cadrelor didactice va fi luata azi, in cadrul unei comisii paritare sindicate – Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ).



Marti, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI) a trimis o adresa la ISJ si unitatilor scolare cu variantele posibile pentru diminuarea cheltuielilor cu salariile. Liderii celor doua sindicate din invatamant cer MECI sa retraga nota. Ei considera ca ministerul nu este angajator si nu poate decide zilele libere din scoli si resping varianta propusa de MECI, ca zilele libere fara plata sa coincida cu perioada concediului de iarna, respectiv 21-24 decembrie, pentru luna noiembrie si 28-31 decembrie.

In opinia lui Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI), impunerea de zile libere fara plata pentru salariatii din invatamant, timp de 8 zile in luna decembrie, contravine prevederilor art.10, alin (3) din Legea nr.329/2009, care precizeaza ca intr-o luna nu pot fi acordate mai mult de 4 zile libere fara plata. (Petronela Rotariu)



S-a pasat intreaga responsabilitate a acordarii zilelor libere directorilor de scoli. Acestia nu vor avea incotro si vor trebui sa aplice masura. Aceasta reducere de 15,5% pe noiembrie si decembrie nu implica in niciun caz opt zile de concediu fara plata, ci trei zile si doua ore

Liviu Axinte, liderul LSI



Pentru a nu crea discriminari in randul cadrelor didactice, sefa ISJ Ada Macovei s-a intalnit ieri cu liderii celor doua sindicate din educatia botosaneana. Ea a lansat propunerea cu doua zile libere inainte si doua zile libere dupa alegeri, dar i s-a comunicat ca raspunsul sindical il va primi joi.