luni, 23 august 2010

Negocieri privind legislaţia muncii la Palatul Victoria

20 August 2010, 15:23 Tiberiu Lovin in MediaNEWS Font: +A -a
Astăzi, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România s-a întâlnit la Palatatul Victoria cu reprezentanţi ai Guvernului Boc pentru a discuta problemele legate de salarizare şi cele privind legislaţia muncii. Una dintre idei este înfiinţarea Tribunalelor Muncii pentru rezolvarea cu prioritate a conflictelor de muncă şi nu tergiversarea lor cu minimum un an. In continuare, găsiţi punctele pe care sindicatele le consideră prioritare în aceste negocieri.
“Referitor la invitatia Dumneavoastra de a participa la intalnirea organizata la Palatul Victoria vineri, 20 august 2010, va transmitem disponibilitatea reprezentantilor Confederatiei Sindicatelor Democratice din Romania (CSDR) privind solutionarea urmatoarelor probleme:
1) Armonizarea legislatiei care guverneaza relatiile de munca cu prevederile Conventiilor OIM si cu Directivele Uniunii Europene;
2) Constituirea Tribunalelor Muncii (solicitare inaintata Guvernului de CSDR si nerealizata pana in prezent) pentru a ajunge la nivelul tarilor din Uniunea Europeana privind solutionarea conflictelor de munca;
3) Comasarea Inspectiei Muncii cu Directia Generala “Accidente si Boli Profesionale” (constituita conf. prev. Legii nr. 346/2002), avand in vedere numarul mare de accidente de munca si boli profesionale. Aceasta structura va fi condusa de un Consiliu Tripartit din care sa faca parte reprezentanti ai confederatiilor sindicale, patronale si specialisti ai Inspectiei Muncii, structura neimplicata politic si care sa fie in subordinea Parlamentului Romaniei.
4) Stabilirea salariului minim pe economie garantat in plata de 50% din salariul mediu pe economie, in concordanta cu practicile europene;
5) Legea salarizarii unice in sistemul bugetar sa stabileasca domeniile strategice pentru Romania: sanatatea, invatamantul, cercetarea stiintifica, cultura si care sa se reflecte prin ierarhizarea coeficientilor din grila de slarizare;
6) Structura bugetului de stat sa cuprinda fondul de salarii la Capitolul Investitii, deoarece motivarea resursei umane reprezinta o investitie pe termen lung, iar capitalul uman este garantia dezvoltarii durabile a tarii;
Pe cale de consecinta, CSDR este disponibila la orice solicitare de solutionare a problemelor enumerate mai sus, considerand dialogul social si parteneriatul ca singurele modalitati de eliminare a focarelor de conflict social si asigurarea solidaritatii necesare iesirii Romaniei din criza”.
De câteva zile, angajaţii de la Realitatea Media au primit în print (jurnaliştii şi cameramanii) şi in e-mail (şefii) noile contracte de drepturi de autor, cele pe care conducerea trustului doreşte să-i treacă pe toţi salariaţii din echipa redacţională ca reacţie la modificarea Codului Fiscal. Acestea seamănă mai mult a contracte de sclavi, iar beneficiarul are o groază de drepturi, pe când autorii mai puţin, spre deloc.
De exemplu, Beneficiarul poate rezilia înţelegerea în orice secundă, cu intrare în vigoare imediată, pe cand Autorul are posibilitatea să renunţe la el dacă banii nu-i sunt viraţi în 30 de zile. Adica rămâne şi fără bani. Oricum, pentru a se achita de obligaţii, cel angajat trebuie să execute indicaţiile şefilor şi să fie de acord cu o mulţime de articole care încalcă legea în vigoare, mai exact articolele 6, 7, 9 10, 11, 12, 24, 25, 39, 41 si 46 .
In mod firesc, dacă privim noul contract şi cercetăm Legea 8 din 1996 ajungem la concluzia că documentul trimis spre semnare angajaţilor este lovit de nulitate absolută şi maschează un contract individual de muncă. Mai mult, dacă salariaţii vor semna acest contract atunci îşi vor pierde drepturile obţinute prin Contractul Colectiv de Muncă la Nivel de Ramură Mass Media.


Baciu (CSDR): Salariile reduse ar putea fi majorate cu 10 la sută din 2011
Salariile reduse în acest an cu 25 la sută ar putea fi majorate cu 10 la sută din 2011, a declarat, vineri, la finalul discuţiilor de la Guvern, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR), Iacob Baciu.


Acesta a precizat că a cerut guvernanţilor ca prioritatea numărul unu să fie domeniile: sănătate, învăţământ, cercetare şi cultură.

Baciu a mai adăugat că luni va avea loc la MMFPS o discuţie pe legea salarizării unice şi vor primi proiectul cu grilele unuice de salarizare.

"Au fost două variante, dar rămâne ca premierul să decidă dacă va fi modificată legislaţia actuală sau va fi o singură lege unică de salarizare", spus liderul sindical.

Primul-ministru Emil Boc s-a întâlnit vineri, la Palatul Victoria, cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale, temele de discuţii fiind salarizarea şi legislaţia muncii.

Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) solicită Guvernului României stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată de 50 la sută din salariul mediu pe economie, în concordanţă cu practicile europene.

Potrivit unei scrisori transmise premierului Emil Boc, CSDR solicită premierului rezolvarea unor probleme majore a căror soluţionare a fost tergiversată de foarte multă vreme.

Armonizarea legislaţiei care guvernează relaţiile de muncă cu prevederile Convenţiilor OIM şi cu Directivele Uniunii Europene, constituirea Tribunalelor Muncii (solicitare înaintată Guvernului de CSDR şi nerealizată până în prezent) pentru a ajunge la nivelui ţărilor din Uniunea Europeană privind soluţionarea conflictelor de muncă şi comasarea Inspecţiei Muncii cu Direcţia Generală "Accidente şi Boli Profesionale", având în vedere numărul mare de accidente de muncă şi boli profesionale reprezintă o parte din solicitările CSDR adresate premierului.

Noua structură formată prin comasarea Inspecţiei Muncii cu Direcţia Generală "Accidente şi Boli Profesionale" va fi condusă de un Consiliu Tripartit din care vor face parte reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale, patronale şi specialişti ai Inspecţiei Muncii şi va fi neimplicată politic, aflându-se în subordinea Parlamentului României.

De asemenea, CSDR mai solicită stabilirea salariului minim pe economie garantat în plată de 50 la sută din salariul mediu pe economie, în concordanţă cu practicile europene, în timp ce Legea salarizării unice în sistemul bugetar ar trebui să stabilească domeniile strategice pentru România, respectiv sănătatea, învăţământul, cercetarea ştiinţifică, cultura şi care să se reflecte prin ierarhizarea coeficienţilor din grila de salarizare.

CSDR mai vrea ca structura bugetului de stat să cuprindă fonduri de salarii la Capitolul Investiţii, deoarece motivarea resursei umane reprezintă o investiţie pe termen lung, iar capitalul uman este garanţia dezvoltării durabile a ţării.

"CSDR este disponibilă la orice solicitare de soluţionare a problemelor enumerate mai sus, considerând dialogul social şi parteneriatul ca singurele modalităţi de eliminare a focarelor de conflict social şi asigurarea solidarităţii necesare ieşirii României din criză", se mai arată în scrisoarea trimisă premierului Emil Boc.AGERPRESNu stiu care a fost pozitia celorlalte confederatii nationale sindicale, insa dupa declaratiile unor lideri sindicali ceva nu mi se pare in ordine. Punctul de vedere transmis de CSDR il consider corect, diplomatic, bine fundamentat, un exemplu de urmat si pentru celelalte confederatii daca, la negocierile cu Guvernul, au deviat de la sensul mesajului transmis de CSDR.

--
Dani Constantin


UPDATE Sindicalistii solicita un salariu minim de 750 lei / Guvernul a propus 640 lei / Patronatele: Efectul va fi cresterea somajului in mediul privat
Publicat: 20 August 2010 @ 14:23
Reprezentantii sindicatelor au declarat, la finalul negocierilor cu Guvernul asupra Legii salarizarii, ca au solicitat "sa se gandeasca la cuantumul de 750 lei". Guvernul a propus cuantumul de 640 lei, au mai spus sindicalistii. Noua varianta a Legii salarizarii urmeaza sa fie discutata luni in cadrul coalitiei de Guvernare. Pentru 2011 vor putea creste salariile numai unei parti dintre bugetarii carora le-au fost reduse initial cu 25%, mai exact, "se vor putea face cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare". "Orice soc in mediul privat, in acest moment, va avea efect imediat. Orice crestere nejustificata a salariilor va insemna fie cresterea preturilor, fie cresterea somajului", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Cristian Pirvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.
Reprezentantii sindicatelor au declarat, la finalul negocierilor cu Guvernul asupra Legii salarizarii, ca salariul minim ar trebui sa creasca la 860 lei. "Suntem constienti ca aceasta crestere nu e posibila, asadar am cerut sa se gandeasca la cuantumul de 750 lei". Guvernul a propus cuantumul de 640 lei, au mai spus sindicalistii. Noua varianta a Legii salarizarii urmeaza sa fie discutata luni in cadrul coalitiei de Guvernare. Pentru 2011 vor putea creste salariile numai unei parti dintre bugetarii carora le-au fost reduse initial cu 25%, mai exact, "se vor putea face cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare".

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical a declarat ca Legea salarizarii unitare "va deveni istorie, in cursul lunii septembrie va fi inlocuita cu o alta" si ca "salariie de referinta pentru 2011 vor fi actualele salarii diminuate". Acesta a mai spus ca "posibilele cresteri de salarii de anul viitor reprezinta cateva corectii pentru cei care se vor afla foarte jos pe grila de salarizare".

Sindicalistii sustin ca luni dupa amiaza le vor fi prezentate noile prevederi elaborate de Guvern pentru Legea salarizarii. Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa a declarat ca "se propune o noua lege de salarizare cadru, prin care se doreste inclusiv o variatie a nivelului de salarizare in functie de nivelul procentului din PIB alocat fondului de salarii".

Acesta sustine ca ar fi nevoie de crestere substantiala a salariului minim pe economie pana la 860 de lei, dar suntem constienti ca nu se poate. Asadar am cerut sa se gandeasca la un salariu de 750 lei.
"Orice soc in mediul privat, in acest moment, va avea efect imediat. Orice crestere nejustificata a salariilor va insemna fie cresterea preturilor, fie cresterea somajului", a declarat pentru EurActiv.ro/HotNews.ro Cristian Pirvan, director executiv al Asociatiei Oamenilor de Aafaceri. Sindicatele, patronatele si Guvernul negociaza vineri, 20 august, cuantumul salariului minim pe economie.

Ministrul Muncii Mihai Seitan a declarat joi la Targoviste ca salariul minim pe economie va fi unul unic, in cuantum cuprins intre 600 si 700 de lei.
Cresterea ar fi nejustificata fiindca productivitatea muncii este foarte scazuta, a explicat Pirvan, ca reprezentant al companiilor private. Mai concret, asa cum arata datele publicate chiar joi, 19 august de catre Eurostat, Romania este pe penultimul loc la productivitatea muncii pe angajat. Raportat la media Uniunii Europene, productivitatea unui angajat, in Romania, este de sub 50%, singura tara cu rezultate mai slabe fiind Bulgaria, care se afla cu 37,2% sub media UE.
"Subiectul principal de discutie, in acest moment, ar trebui sa fie cum producem mai mult si mai ieftin, si nu ce si cat mai dam oamenilor", a spus Pirvan.
''In ceea ce priveste salariul minim pe economie, suntem in negocieri si cu sindicatele si cu patronatele ca sa unificam asa numitele salarii minime pe economie intre sistemul bugetar, care de fapt nu are un salariu minim brut, acela e unic pe economie, 600 de lei acum si are prima treapta de salarizare 700, vom face o singura valoare si o sa incercam sa o ducem la peste 600 de lei. Nu va pot spune acum cifra la care o sa ne angajam'', a declarat Seitan joi, 19 august, citat de Agerpres.
Ioana Morovan