vineri, 13 noiembrie 2009

Sindicaliştii sunt resemnaţi faţă de concediul forţat. Legea e obligatorie

Salariaţii din sectorul bugetar nu au scăpat de concediul forţat fără plată, iar protestele, în această perioadă, nu îşi au sensul: şefii instituţiilor pot decide "în ciuda" angajaţilor. Vasile Marica, preşedintele Alianţei Bugetarilor şi al federaţiei Sed Lex, a declarat pentru Gândul că legea este clară şi impune zilele de concediu fără plată.

Sindicaliştii, în concediu forţat sau în concediu de grevă Ganea
Părerea mea este că nu prea avem ce să facem şi că, până în ianuarie, nu vor fi forme de protest din partea noastră. Lucrurile acestea mai trebuie discutate cu colegii din Alianţă, dar eu le-am spus deja că ne pierdem credibilitatea dacă acţionăm acum în timpul alegerilor", a spus liderul sindical. Anterior, Marica era foarte ferm în a spune că Alianţa va intra în grevă în preajma alegerilor prezidenţiale. "Rămâne, desigur, varianta protestului prin lipsa implicării în organizarea alegerilor - adică ceea ce era oricum planificat", declara, acum o săptămână pentru Gândul, preşedintele Alianţei Bugetarilor.

Declaraţia lui Vasile Marica, preşedintele Alianţei Bugetarilor, constituită de 8 federaţii sindicale, la care sunt afiliaţi circa 800.000 de bugetari, survine după întrunirea comitetului executiv al Alianţei, în urma căreia s-a anunţat că angajaţii din sector nu vor semna actele de concediu fără plată pentru cele zece zile.

Mai mult, sindicaliştii au avertizat cu reluarea protestelor în perioada următoare, dar o dată concretă nu a fost stabilită.

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a declarat joi, la finalul discuţiilor, că sindicaliştii nu îşi vor da acordul pentru aplicarea concediului fără plată şi cer angajatorului să îşi asume întreaga răspundere pentru buna desfăşurare a activităţilor publice.

În acest sens, se va cere sindicaliştilor să semneze într-un tabel că nu sunt de acord cu măsura concediului fără plată. Alianţa Bugetarilor va recurge la forme de protest specifice fiecărui domeniu din sectorul bugetar, cum ar fi greva de zel, lipsa programului cu publicul, şi va organiza un miting de amploare în Capitală, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

Cum sunt constrânşi sindicaliştii de lege

Poziţia sindicaliştilor, nuanţată chiar de preşedintele Alianţei Bugetarilor care mărturiseşte că acţiunile de protest nu îşi au deocamdată rostul, este explicabilă chiar prin litera legii.

Conform prevederilor din actul normativ, avizul sindicatelor este doar consultativ, iar conducătorii de instituţii pot decide să trimită angajaţii în concediu fără plată, cu condiţia ca numărul de zile libere fără plată să nu fie mai mare de 4 într-o singură lună şi să se asigure continuitatea serviciilor de interes public. De la caz la caz, se pot decide zile libere neplătite, reducerea programului de lucru zilnic sau o combinaţie între cele două alternative.

"Legea prevede următorul lucru: că, dacă nu semnează şi nu sunt de acord, ordonatorul de credite le dă el automat, îi creează posibilitatea să le dea 4 zile", ne-a explicat şi secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Gheorghe Gherghina.

Bugetarii vor să reclame Guvernul la instituţiile europene

Cu toate acestea, sindicaliştii au declarat că se vor adresa instituţiilor europene, spunând că niciunde în Uniunea Europeană nu s-a aplicat o astfel de măsură, potrivit Mediafax. "Vom derula forme de atenţionare a instituţiilor Uniunii Europene şi vom solicita monitorizarea măsurilor anticriză luate de Guvern. S-ar putea să ne adresăm şi instituţiilor juridice internaţionale", a spus preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.