joi, 12 mai 2011

Salariații din învățământ, cei mai săraci angajați din România

Datele oficiale ale Institutului Național de Statistică indică o scădere a salariilor din învățământ cu 28,49% în luna martie 2011, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Prin urmare, un profesor debutant are un salariu net de 660 lei, un profesor cu grad didactic II şi o vechime de 10 ani are un salariu de 805 lei, iar un profesor cu grad didactic I şi 25 de ani vechime are un salariu de 1.100 lei.
Aplicarea Legii de salarizare în 2011 a personalului didactic și didactic auxiliar loveşte până şi în mamele din învăţământ. Cadrului didactic cu o vechime de 9 ani, care intră în concediu pentru creşterea copilului, nu i se mai consideră vechime efectivă în învăţământ, aşa cum prevedea vechea legislaţie, perioada din timpul concediului de maternitate. Consecinţa este aceea că nu mai poate beneficia de sporul de stabilitate, de 10%, pe care ar fi trebuit să îl primească la o vechime efectivă de 10 ani. Până acum şi concediul de maternitate era considerat vechime efectivă în învăţământ, care îi permitea acordarea acestui spor.

“Guvernul României a reușit, prin toate măsurile aplicate în ultimii ani, să transforme angajații din învățământ în cerșetori. Este inadmisibil ca un cadru didactic să fie cel mai prost plătit angajat din țară, în condițiile în care responsabilitățile pe care le are sunt extreme de mari. Vă întrebăm, domnilor guvernanți, cum poate un profesor să mai impună respect în fața elevilor și a societății, dacă nu are cu ce se hrăni, nu are bani de cărți sau de haine și nu își poate achita cheltuielile lunare de întreținere? Nivelul salariilor arată, încă o dată, disprețul guvernanţilor față de salariaţii din sistemul de învățământ”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.