vineri, 1 octombrie 2010

Sindicalistii isi unesc fortele: Protest de 80.000 de oameni

Liderii confederatiilor sindicale au decis joi sa organizeze proteste comune. Astfel ca mitingul anuntat pentru 7 octombrie ar putea fi amanat pentru ca actiunea sindicala sa poata fi pregatita, avand in vedere ca se mizeaza pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.

* Sindicalistii au decis sa faca proteste comune, liderii vorbesc de o actiune cu 70.000-80.000 oameni


Pana luni, fiecare confederatie isi va consulta membrii in privinta viitoarelor actiuni de protest, urmand ca liderii tuturor confederatiilor sa aiba o noua intalnire, luni, cand vor decide o strategie comuna si planul pentru viitoarele actiuni de protest. Potrivit liderului Cartel Alfa, Bogdan Hosu, inclusiv politistii au cerut organizarea de actiuni comune de protest.

Acesta a precizat ca protestele vor fi organizate pentru rezolvarea problemelor ce tin de salariul minim pe economie, de crearea de noi locuri de munca, legea pensiilor si cea a salarizarii, relateaza MEDIAFAX.

La randul sau, presedintele CNSRL Fratia, Marius Petcu, a declarat ca toate actiunile anuntate pana pe 7 octombrie de catre sindicalisti raman in picioare, precizand insa faptul ca liderii confederatiilor iau in calcul posibilitatea amanarii mitingului de protest organizat de Ziua Mondiala a Muncii Decente in 7 octombrie, intrucat timpul ar putea fi prea scurt pentru a putea mobiliza circa 70-80 de mii de oameni in actiunea comuna pe care o doresc sindicatele.

* Sindicalistii din Educatie ies in strada pe 5 octombrie


Un alt motiv pentru care mitingul din 7 octombrie ar putea fi amanat il reprezinta actiunile de protest ale sindicalistilor din educatie, care vor avea loc in data de 5 octombrie. Liderii confederatiilor sindicale iau in calcul faptul ca cei 10.000 de sindicalisti din educatie, care vor iesi in strada in 5 octombrie, ar putea fi mai greu mobilizati sa protesteze din nou peste alte doua zile.

Tot astazi, Presedintele Blocului National Sindical, Dumitru Costin, a declarat ca liderii confederatiilor sindicale au facut un pas important prin faptul ca au lasat in urma lucrurile care ii despart. Potivit acestuia, decizia privind stabilirea calendarul comun de proteste va fi luata luni, intrucat este asteptata si hotararea CSAT, sindicalistii precizand ca nu este exclus "sa apara surprize".

In ultima perioada, CNSLR-FRatia, Cartel Alfa si BNS au organizat actiuni de protest individuale, la care au participat cateva mii de persaone din partea fiecarei confederatii.