joi, 20 mai 2010

Important!

Astazi 20 mai 2010, in Monitorul Oficial 337, a fost publicata OUG 45 - prin care Guvernul modifica OUG 71/2009.
Plata diferentelor salariale se face incepand cu anul 2010, pe Legea 221/2008
http://www.monitoruloficial.ro/emonitor2/mon_pdf

Negocierile dintre Guvern şi sindicate au eşuat. Urmează greva generală

Negocierile dintre premierul Emil Boc, ministrul Finanţelor şi al Muncii şi liderii de sindicat au eşuat. Guvernul a hotărât să nu modifice scrisoarea de intenţie către FMI. Ca urmare a acestei decizii, sindicatele vor intra în grevă generală.
Sindicatele s-au întâlnit cu prim-ministrul Emil Boc şi miniştrii Vlădescu şi Şeitan pentru a discuta din nou despre măsurile de austeritate pe care Guvernul vrea să şi le asume în Parlament. A fost prima întâlnire a celor două părţi după mitingul organizat, miercuri, în Piaţa Victoriei.
''Am trecut în revistă opţiunile exprimate de sindicate. Există, în câteva domenii, puncte de vedere total diferite, cum ar fi opţiunea sindicatelor pentru majorarea taxelor şi a Guvernului pentru nemajorarea taxelor şi reducerea cheltuielilor publice'', a spus Emil Boc după discuţia cu sindicatele.
Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu au primit sarcina de a evalua toate alternativele şi argumentele prezentate de sindicate, urmînd ca miercuri ele să fie prezentate Guvernului. ''Se va face evaluarea măsurilor propuse şi dacă există argumente cu cifre şi fapte se pot analiza'', a precizat şeful Executivului.
De asemenea, premierul a spus că va asculta toate părţile instituţionale implicate, însă ''Guvernul nu poate fi orb şi să nu observe realităţile din faţă''.
''Măsurile sunt dure, dar alternativele puţine: ori majorăm taxele, ori reducem cheltuielile. Criza ne determină ca acum să luăm măsuri dure. Alternativele sunt să plătim salarii şi pensii, chiar dacă sunt mai reduse, sau în decembrie să nu le plătim deloc'', a declarat premierul Emil Boc, înainte de a intra la discuţii cu sindicatele.
''Miercuri, Guvernul va aproba scrisoarea de intenţie către FMI, după care îşi va asuma răspunderea pe un proiect de lege care să pună în aplicare prevederile scrisorii de intenţie'', a mai spus premierul.
Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat astăzi că dacă Guvernul nu modifică scrisoarea de intenţie către FMI, sindicatele ar putea face grevă în maxim o săptămână şi nu pe 31 mai, aşa cum a anunţat iniţial.
Sindicaliştii cer micşorarea fondului de salarii în vederea unor eventuale reduceri diferenţiate, în locul reducerii tuturor salariilor cu 25%. De asemenea, ei propun îngheţarea pensiilor anul acesta, în locul micşorării lor cu 15%".
Ministrul Muncii, Mihai Şeitan spune însă că scrisoarea către FMI nu va fi modificată. "Nu, nu se modifică", a spus demnitarul, înaintea discuţiilor cu sindicatele de la Ministerul Finanţelor.

Sursa: http://www.realitatea.net/negocierile-dintre-guvern-si-sindicate-au-esuat--urmeaza-greva-generala_714529.html

mects+ISJ incep intimidarea

Urmare a Notei MECTS nr. 34.396/18.05.2010, vă rugăm să ne transmiteţi, până vineri, 21.04.2010, orele 14,00, prin e-mail, pe adresa ....., conform modelului din tabelul anexat o informare cu privire la :
a. Notificări ale sindicatelor de a declara grevă, şi după caz, perioada de desfăşurare a grevei, menţionată de către acestea;
b. Numărul estimativ al cadrelor didactice care şi-au exprimat intenţia de a-şi exercita dreptul la grevă ;
c. Măsura în care aceste acţiuni pot perturba organizarea şi desfăşurarea probei C din cadrul examenului naţional de bacalaureat 2010, indicând numele şi prenumele cadrelor didactice care intră în grevă şi care fac parte din comisiile de examen, precum şi posibilitatea înlocuirii lor.
Informarea mai sus solicitată se întemeiază pe cele menţionate în Nota MECTS nr. 34.396/18.05.2010 din care cităm următoarele:
“ În contextul actual, determinat de recesiunea economică manifestată la nivel mondial şi, implicit, la nivel naţional, Ministerul Educaţiei , Cercetării, Tineretului şi Sportului mulţumeşte tuturor cadrelor didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar care au dovedit, prin devotamentul, implicarea şi profesionalismul de care au dat dovadă în ultima perioadă, că interesul elevului a primat întotdeauna în faţa altor considerente, şi face apel la toate cadrele didactice să-şi desfăşoare, în continuare, activitatea didactică, până la sfârşitul anului şcolar, să încheie situaţiile şcolare ale elevilor şi să participe la organizarea şi desfăşurarea examenelor naţionale”.
Având în vedere importanţa acţiunilor care urmează să se desfăşoare în perioada următoare în scopul finalizării anului şcolar şi a desfăşurării în condiţii corespunzătoare a examenelor naţionale, vă rugăm să aveţi în vedere următoarele :
- directorii unităţilor de învăţământ vor manifesta disponibilitate pentru a dialoga cu cadrele didactice şi cu reprezentanţii sindicatelor representative ale cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, în scopul identificării de soluţii pentru finalizarea acestui an şcolar;
- directorii unităţilor de învăţământ vor stabili, după consultarea cadrelor didactice şi a membrilor Consiliului de Administraţie, programul ( orarul) elevilor, în funcţie de decizia cadrelor didactice de a-şi exercita sau nu dreptul legal la grevă.
Vă mulţumim şi avem încredere în profesionalismul cu care veţi aborda aceste aspecte de importanţă deosebită pentru elevi, principalii beneficiari ai muncii noastre.

Notă: Vă rugăm ca denumirea documentului EXCEL să fie denumirea unităţii.
ASA ARATA O NOTA TRANSMISA DE INSPECTORATE SCOLARE IN UNITATILE DE INVATAMNAT CU UN SINGUR SCOP. INTIMIDARE.
IN CURAND FEDERATIA SINDICATELOR LIBERE DIN INVATAMANT O SA TRANSMITA UN COMUNICAT LEGAT DE ACEASTA NOTA.
A TRECUT VREMEA INFORMARILOR DOMUNULE MINISTRU. SAU TOT LA METEHNE COMUNISTE APELATI. CHIAR NU MAI E NIMIC NOU DUPA 20 DE ANI.
urmariti WWW.FSLI.RO

Mesajul protestatarilor: "Ne ciuruiti 25%, va decapitam 100%”

Zeci de mii de romani au participat miercuri la cea mai mare miscare de protest dupa Revolutia din 1989, cerand demisia guvernului, care va reduce pensiile si salariile pe fondul crizei economice, scrie presa internationala.

Mii de sindicalisti si pensionari au iesit pe strazi pentru a protesta fata de reducerea salariilor si beneficiilor sociale in sectorul bugetar, un test al hotararii Bucurestiului de a adopta masurile de austeritate cerute de creditorii internationali, comenteaza Financial Times.

Circa 30.000 de persoane s-au strans in fata sediului Guvernului, pentru a-si exprima opozitia fata de masurile dure, relateaza NewsIn.

Presedintele Traian Basescu a socat romanii de rand la inceputul lunii, cand a anuntat masurile necesare pentru a ajuta tara sa isi respecte obligatiile asumate in cadrul programului FMI pentru a obtine un credit de 20 de miliarde de euro, afirma cotidianul. Guvernul declara ca aceste reduceri sunt singura metoda pentru a evita cresterile impozitelor, care ar submina dezvoltarea economiei, si de a impiedica o deteriorare acuta a finantelor statului.

Miercuri, protestatarii au cerut Guvernului sa demisioneze, acuzand politicienii ca au contribuit la criza prin coruptie si incompetenta, scrie FT.

Opozitia publica, inclusiv o posibila greva generala, ar putea ingreuna sarcina Guvernului de a adopta pachetul de masuri pana la expirarea termenului, fixat la mijlocul lunii iunie.

O intarziere ar putea ingrijora si mai mult investitorii, care percep din ce in ce mai puternic semnele lipsei de vointa din partea statelor europene, impovarate de datorii, de a-si reduce cheltuielile.

FMI a fost nevoit anul trecut sa amane acordarea unei transe din imprumut Romaniei in urma prabusirii guvernului, aminteste ziarul. Un nou executiv a preluat puterea in decembrie, dispunand de o majoritatea parlamentara precara - inca un factor ce ar putea ingreuna adoptarea masurilor necesare.

Cea mai mare miscare dupa 1989?

BBC afirma ca protestatarii au inceput sa se stranga in capitala miercuri dimineata, precizand ca politia a estimat numarul participantilor la 30.000, in timp ce sindicatele au vorbit de 50.000. Multi dintre ei au venit din alte zone ale tarii, cu autocare, iar politia a blocat numeroase strazi din oras pentru a pastra ordinea.

Miscarea a fost una dintre cele mai mari de pe strazile din Bucuresti de la Revolutia din 1989.

Marian Gruia, directorul sindicatului politistilor, le-a cerut romanilor sa se uneasca "la fel ca in 1989", cand a fost inlaturat de la putere dictatorul comunist Nicolae Ceausescu.

Manifestantii au avut pancarte prin care au criticat guvernul premierului Emil Boc si pe presedintele Traian Basescu.

Seful statului a declarat ca reducerile de salarii in enormul sector bugetar al Romaniei sunt preferabile cresterii taxelor. Dar analistii si investitorii se tem ca Guvernul si-ar putea pierde hotararea si ar putea ceda in fata protestatarilor.

Potrivit Deutsche Welle, multi dintre manifestanti erau pensionari, care traiesc din pensii mici si fixe si care ar primi mai putini bani, daca vor fi adoptate masurile de austeritate. DW precizeaza ca Marius Petcu, liderul sindicatului CNSRL-Fratia, a rupt simbolic o copie a acordului Guvernului cu FMI.

The Independent scrie ca o multime de 40.000 de oameni a marsaluit pe strazile Bucurestiului, sufland din fluiere si scandand sloganuri, in semn de protest fata de un plan de a reduce salariile din sectorul bugetar.

Un politist care manifesta, citat de Euronews, a declarat ca ministrii ar trebui sa fie cei care primesc mai putini bani. "Lucram zi si noapte si facem ore suplimentare neplatite. Toate sindicatele politistilor din tara sunt aici si ne von intoarce, daca va fi necesar", a afirmat el, sub acoperirea anonimatului.

Agentia bulgara Sofia News Agency noteaza ca Romania a adoptat miercuri legea lustratiei, pe fondul protestelor in masa din Bucuresti.

Le Nouvel Observateur relateaza ca aproape 40 de mii de persoane, in special angajati din sectorul public din Romania, au manifestat miercuri la Bucuresti in semn de protest fata de scaderile de salarii prevazute de guvern. Cadre didactice, medici si pensionari au manifestat in fata sediului guvernului scandand "Jos guvernul mincinos!" si "Ne-ati ipotecat viitorul!", noteaza acelasi ziar.

Pe de alta parte, agentia germana DPA subliniaza ca la protest au partcipat mai putine persoane decat estimasera organizatorii.

Reuters apreciaza ca e vorba de unul dintre cele mai mari proteste de la caderea comunismului in 1989 si ca, potrivit politiei, la manifestatie au fost prezenti 30.000 de oameni. Agentia precizeaza ca guvernul Romaniei se confrunta cu o presiune uriasa din partea sindicatelor, care contesta decizia autoritatilor de a taia 25% din salariile bugetarilor si 15% din pensii.

Irish Times subliniaza ca guvernele de dupa 1989 nu au reusit sa reduca sectorul public din Romania care este supradimensionat, ineficient si corupt. In acest sector lucreaza o treime din populatia ocupata a tarii, in timp ce pensiile si alte beneficii reprezinta circa doua treimi din bugetul statului.