luni, 21 februarie 2011

Mitinguri, marsuri si greva generala – Codul Boc va fi oprit prin actiuni de strada de amploare

www.sustinecodulmuncii.ro:

Birourile executive ale federatiilor afiliate la CNSLR-Fratia, CNS Cartel Alfa, BNS, CSN Meridian si CSDR au decis astazi declansarea actiunilor de strada in semn de protest fata de intentia Guvernului de a modifica actualul Cod al Muncii. Decizia a fost luata in cadrul unei reuniuni extinse la care au participat circa 350 de persoane din toata tara, reprezentanti ai sindicatelor din toate domeniile, din mediul privat si din sectorul bugetar deopotriva.

Actiunile de protest vor incepe cu un miting organizat la Oradea, in data de 26 februarie 2011, data la care are loc si congresul UDMR.

Actiunile de strada vor continua la nivel de judete cu pichete, marsuri si mitinguri de protest, conform calendarului prezentat mai jos.

In paralel cu actiunile de protest la nivel de judete, reprezentantii confederatiilor sindicale vor organiza intalniri cu grupurile parlamentare pentru a-i informa pe politiceni cu privire la punctul de vedere al lucratorilor si a le solicita acestora sa voteze pentru caderea Guvernului in cazul in care se va depune motiune de cenzura. Intalniri cu parlamentarii vor avea loc si la nivel local.

Pana la data 14 martie, sindicatele vor strange semnaturi in vederea declansarii grevei la nivel national.

La Bucuresti actiunile de protest vor avea loc in ziua in care Guvernul isi va asuma raspunderea pe proiectul de Cod al Muncii si se va depune motiunea de cenzura. Va fi organizat un miting in fata Parlamentului, concomitent cu declansarea grevei de avertisment.

O a doua actiune va avea loc in fata Palatului Cotroceni, in ziua in care legea va fi transmisa catre Presedinte pentru promulgare.

Actiuni la nivel de judete


Luni (28.II, 7.III, 14.III, 21.III, 28.III, 4.IV, 11.IV, 18.IV):

Bihor, Botosani, Harghita, Constanta, Caras-Severin, Olt, Vrancea, Giurgiu

Marti (1.III, 8.III, 15.III, 22.III, 29.III, 5.IV, 12.IV, 18.IV):

Satu Mare, Suceava, Covasna, Tulcea, Mehedinti, Valcea, Vaslui, Dambovita

Miercuri (2.III, 9.III, 16.III, 23.III, 30.III, 6.IV, 13.IV, 19.IV):

Salaj, Iasi, Brasov, Ialomita, Timis, Dolj, Braila, Bacau


Joi (3.III, 10.III, 17.III, 24.III, 31.III, 7.IV, 14.IV, 20.IV):

Arad, Neamt, Hunedoara, Prahova, Maramures, Teleorman, Mures, Alba


Vineri (4.III, 11.III, 18.III, 25.III, 1.IV, 8.IV, 15.IV, 21.IV):

Cluj, Buzau, Sibiu, Bistrita, Arges, Calarasi, Gorj, Galati

COMUNICAT

21.02.2011


În urma demersurilor făcute de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului a emis instrucţiuni privind decontarea cheltuielilor de transport pentru personalul didactic.
Vă reamintim că federaţia noastră a trimis mai multe adrese prin care a atras atenţia M.E.C.T.S. că o dată cu intrarea în vigoare a Legii Educaţiei Naţionale cheltuielile de transport nu mai sunt decontate de către autorităţile locale, întrucât a fost abrogată Legea 108/2007, care făcea referire la acest drept.
Dacă M.E.C.T.S. nu ar fi venit cu această măsură, aproximativ 75.000 de angajaţi din sistem ar fi pierdut între 20 şi 60% din veniturile lunare, iar tolerarea acestei situaţii ar fi dus la scăderea calităţii învăţământului din mediul rural, întrucât exista riscul major ca multe dintre cadrele didactice să renunţe la posturile ocupate şi să crească astfel numărul necalificaţilor.
M.E.C.T.S. ar fi putut rezolva această problemă mult mai uşor, dacă ar fi ţinut cont de propunerea federaţiei noastre adusă la proiectul LEN, prin care solicitam ca decontarea navetei să fie reglementată de această lege.
“Este o mică victorie obţinută de FSLI, într-un război dus cu autorităţile statului care nu vor să mai ofere nimic în folosul românilor. Mă bucur că MECTS s-a trezit măcar în al doisprezecelea ceas şi a reglementat problema decontării navetei. Dacă nu s-ar fi luat măsuri, situaţia ar fi fost catastrofală pentru cei care îşi pierdeau jumătate din venituri pentru plata transportului”, a declarat Simion Hancescu, preşedinte FSLI.