miercuri, 24 noiembrie 2010

Guvernul a aprobat miercuri Legea salarizarii unitare in sectorul public

Guvernul a aprobat miercuri Legea salarizarii unitare in sectorul public. Salariile de baza se majoreaza cu 15% in 2011, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

* Salarii mici si in 2011


Salariul de baza minim brut pe tara va creste de la 600 la 670 lei, a declarat astazi premierul Emil Boc, potrivit MEDIAFAX.

"Atat isi permite Romania in momentul de fata, tinand cont de criza economica si tintele de deficit", a adaugat Emil Boc.

Astfel, salariile de baza din sectorul public vor creste cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor.

* Principalele prevederi


Proiectul legii salarizarii unitare prevede, totodata, ca valoare de referinta este de 600 lei, dar in 2011 nu se aplica aceasta valoare si coeficientii de ierarhizare corespunzatori claselor de salarizare.

Pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare se majoreaza valoarea soldei/salariului, astfel incat majorarea cotei contributiei individuale de asigurari sociale de stat, stabilita prin legea care reglementeaza sistemul unitar de pensii publice, sa nu conduca la diminuarea sau cresterea venitului net lunar al acestor categorii de personal.

Angajatii din sectorul public nu vor beneficia nici anul viitor de prime, tichete de masa, cadou si de vacanta, iar munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru sau in zilele de sarbatori va fi compensata numai cu timp liber.

Guvernul trebuia sa aprobe Legea salarizarii inca de luni, dar nu a dispus de avizul Consiliului Economic si Social. Sedinta CES a avut loc marti, fiind insa boicotata de sindicate, astfel ca avizul nu a putut fi dat din lipsa de cvorum. [Avizarea Legii salarizarii, boicotata de sindicalisti].



* Botis: Cu majorarea salariului brut la 670 lei, suma neta incasata va fi cuprinsa intre 510-525 lei


Bugetarii care vor fi angajati de la 1 ianuarie 2010 cu un salariu minim brut de 670 lei vor fi remunerati cu o suma neta cuprinsa intre 510-525 lei, in functie de deduceri, in timp ce majorarea cu 15% a salariilor minime se va aplica doar bugetarilor angajati in prezent, afirma ministrul Muncii. Ioan Botis a mai precizat ca salariul minim net va depinde de deducerile aplicate in cazul fiecarui angajat.

"Salariul net pot sa spun ca, la 670 lei, ajunge la 510 lei sau 525 lei, pentru ca sunt anumite deduceri pe care fiecare salariat le are, de exemplu in functie de copii, si s-ar putea sa nu fie in fiecare pas la fel", a adaugat acesta.

Totodata, majorarea cu 15% a salariilor in cazul bugetarilor cu salariu minim se va aplica doar angajatilor actuali, nu si celor care intra in sistem incepand cu 1 ianuarie 2011.

"Oricine intra de la 1 ianuarie in sistemul public intra cu 670 lei, la care se adauga anumite sporuri. Pentru cei care sunt in sectorul public astazi, se face aceasta majorare cu 15% si, practic, 1 ianuarie 2011 ii va prinde cu aceasta majorare si vor ajunge la venituri de 690 lei", a aratat Botis.

* La majorarea cu 15% a salariului se va adauga media stimulentelor pe functie din octombrie



Angajatii din sistemul bugetar care primesc stimulente vor beneficia, incepand cu 1 ianuarie, de majorarea cu 15% a salariului de baza, la care se va adauga media stimulentelor pe functie platita in luna octombrie 2010, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Ioan Botis, potrivit MEDIAFAX.

Acesta a precizat ca in octombrie, inclusiv la Ministerul Finantelor sau Ministerul Muncii, au fost acordate stimulente pentru luni anterioare, iar in cazul Ministerului Muncii media unor astfel de stimulente pe luna octombrie a fost de 0,3%. Ministrul Muncii a precizat ca nu putea fi adaugata media stimulentelor la salariul de baza pentru ca ulterior sa se aplice majorarea cu 15% cuantumului rezultat, deoarece Legea de aplicare a salarizarii unitare in sistemul bugetar prevede doar majorarea salariului de baza.

"Trebuie sa aplicam aceesi regula pentru toata lumea: salariul de baza trebuie indexat cu 15%. Este o regula pentru toti", a conchis Botis.