luni, 9 noiembrie 2009

Dascalii isi iau vacanta electorala

Autor: Florin MARUNTELU
41 de secretari judeteni de la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) s-au intrunit, sambata, la Sibiu, pentru a discuta despre organizarea protestelor viitoare. Daca vor fi obligati sa stea acasa zece zile, fara a fi platiti, sindicalistii din FSLI sunt decisi sa reactioneze dur



. Joi, liderii sindicali se vor intalni din nou, pentru a stabili programul actiunilor de protest fata de legea privind reorganizarea agentiilor guvernamentale. „Nu stim cum si cand se vor aplica cele 10 zile neplatite, toti colegii nostri asteapta raspunsul la aceasta intrebare. Dar, daca se vor aplica luna aceasta sau luna viitoare, o sa oprim munca si vom actiona in instanta Guvernul, Inspectoratele Scolare Judetene si principalii ordonatori de credite", afirma Liviu Marian Pop, secretarul general al FSLI.

„Carantina" impusa

Liderii sindicali sustin ca prin concediul fara plata, veniturile bugetarilor vor fi aproape injumatatite. „In luna decembrie, colegii nostri vor avea veniturile diminuate cu aproximativ 46 la suta. Ne vom lua cele 10 zile de concediu fara plata, exact asa cum prevede Codul Muncii, care spune clar ca un concediu fara plata se ia doar cu acordul salariatului. Exact in perioada campaniei si alegerilor electorale, vom sta frumos acasa, pentru a nu intra in contact cu virusul politic", a declarat Marius Nistor, presedinte Federatiei Spiru Haret.

Proteste amanate

Dupa discutiile in ceea ce priveste organizarea interna a FSLI, sindicalistii au analizat posibile proteste, din partea profesorilor. „Curtea Constitutionala a schimbat macazul in 28 octombrie si a spus ca se va pronunta pe cele trei legi ale educatiei, cu privire la reorganizarea invatamantului, cu privire la salarizarea unitara si referitor la legea educatiei nationale, dar deocamdata asteptam sa vedem ce varianta a legii o sa fie publicata in Monitorul Oficial", a spus secretarul general FSLI, Liviu Marian Pop. Daca legea publicata nu va fi pe placul lor, sindicalistii vor protesta, dar nu in timpul campaniei electorale. „In campania electorala nu dorim ca sindicatele sa faca vreo forma de protest, iar deocamdata am amanat toate formele de protest, pana pe 9 decembrie, cand se va hotari la Curtea Constitutionala publicarea legii", a mai spus Pop.

Fara ecou

Pe de alta parte, liderii FSLI sunt nemultumiti ca, in aceste momente de criza politica, in care „bulibasala face legea, in conditiile in care Guvernul Romaniei face legi pe raspundere asumata, Parlamentul face comisii de ancheta, iar Curtea Constitutionala raspunde la nu stiu ce comenzi", doleantele lor raman fara ecou. Si fara rezolvare
F.S.L.I. solicită preşedintelui să nu promulge cele două legi, ameninţând cu reluarea protestelor.

Sindicatele solicită preşedintelui să nu promulge cele două legi, ameninţând cu reluarea protestelor
"Noi îi solicităm preşedintelui să nu promulge aceste legi, care sunt discriminatorii. Legea salarizării, în forma actuală, încalcă principiile stabilite iniţial cu partenerii sociali, nu motivează bugetarii, în general, să intre sau să rămână în sistem, iar grila este aplatizată.Prin această lege, salariaţii din învăţământ rămân în continuare bătaia de joc a guvernanţilor în ceea ce priveşte salarizarea" a precizat Aurel Cornea.
Liderul FSLI a subliniat că sindicaliştii iau în calcul să dea în judecată statul, dacă bugetarii vor fi trimişi în concediu fără plată zece zile, deoarece această măsură încalcă şi contractul colectiv de muncă şi Codul Muncii.
"Salariaţii din învăţământ nu vor asigura activităţi didactice în cele zece zile de concediu fără plată şi vom acţiona în judecată statul, deoarece măsura încalcă şi Contractul Colectiv de Muncă şi Codul Muncii. Legea reorganizării unor instituţii nu dă dreptul ordonatorilor de credite să trimită angajaţii în concediu fără plată fără acordul sindicatelor", a spus Aurel Cornea.


DEPARTAMENTUL COMUNICARE




Bucureşti,
05.11.2009