joi, 10 septembrie 2009

10 septembrie 2009

PNL solicită demiterea ministrului Educaţiei, pentru "încălcarea grosolană" a legii
Liberalii solicită demiterea ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu, pe motiv ca ar fi incalcat Legea care-i cere ca, inaintea inceperii anului scolar, sa fie aprobate si date publicitatii metodologiile pentru examenele nationale, relateaza NewsIn. "Ministrul Educatiei Ecaterina Andronescu demonstreaza, inca o data, ca pentru domnia sa legea este optionala si, mai grav, ca se pozitioneaza mai presus de lege", sustin liberalii. Ei argumenteaza ca ministrul Educatiei "a omis" ca este obligata de lege sa aprobe si sa dea publicitatii metodologiile pentru examenele nationale, inainte de inceperea anului scolar, citand articolul din Regulamentul de Organizare si Functionare a Unitatilor de Invatamant, potrivit caruia anul scolar incepe la 1 septembrie. "In data de 9 septembrie, Guvernul, prin vocea premierului Boc, a anuntat ca a emis o Ordonanta de Urgenta in care se precizeaza ca Bacalaureatul se va da la trei probe. Din nefericire pentru ministrul Andronescu si premierul Boc, acest fapt nu rezolva incalcarea grosolana a legislatiei si a normelor in vigoare", se precizeaza joi, intr-un comunicat al PNL.Sursa: www.ziua.roÎn octombrie-noiembrie 2008 eram convins că liberalii sunt singurii care sunt împotriva noastră şi ne mint. Timpul a dovedit că m-am înşelat şi de fapt ei erau singurii care spuneau adevărul. Nu uit şi nu-i iert pe aceia care m-au minţit şi m-au determinat să-i amăgesc, la rândul meu, pe colegi.
COMUNICAT DE PRESA

Analizind prevederile Legii Unice de Salarizare a Bugetarilor, cit si contextul social, economic si politic in care acesta a fost lansata, Asociatia pentru Dezvoltarea Forumului Social Roman – AD FSR si Sindicatul din Invatamintul Preuniversitar Argesean “Muntenia”, apreciaza ca acesta este un document politic fortat si nerealist, care adinceste discrepantele dintre diversele categorii de salariati bugetari discriminind grav categorii precum profesorii, medicii si functionarii publici in raport cu altele, constituind astfel un potential factor de destabilizare sociala.
Legea Unica nu a fost conceputa ca urmare a bunavointei clasei politice autohtone, ci sub presiunea F.M.I. respectiv a Comisiei Europeane care, au actionat la rindul lor sub imperiul crizei financiare. Puterea a fost constrinsa sa grabeasca adoptarea acestei legi la pachet cu legile educatiei dupa valul dezvaluirilor din Mass Media privind salariile si pensiile opulente ale bugetarilor de lux, nimeni altii decit elemente intrinseci ale Puterii create de Puterea insasi. Legea Unica, similar Codului Educatiei, a fost conceputa in spatele usilor inchise in plina criza financiar-economica, fara o larga dezbatere publica si fara consultarea factorilor direct implicati si afectati si nici a reprezentantilor societatii civile – sindicatele, ONG-urile. Asumarea raspunderii Guvernului pe Legile Educatiei, a salarizarii unice si reorganizarea agentiilor guvernamentale pe data 15 Septembrie constituie in fapt un act de impunere care nu poate genera pace sociala.
Legea Unica mentine profesorii la unul din cele mai joase si umilitoare nivele de salarizare, cauzind prin efectele ei inghetarea si chiar micsorarea salariilor acestora. Prin aceasta se incalca atit prevederile Art. 47 alin (1) din Constitutie privind obligativitatea Statului de a asigura un trai decent tuturor cetatenilor, cit si cele din Art. 2 alin (1) din proiectul Codului Educatiei unde se mentioneaza ca “invatamintul constituie prima prioritate nationala”.
Pentru aceste motive, AD FSR si Sindicatul SIPA Muntenia sustin si se alatura protestului public organizat de Federatiile sindicale din sectorul public – F.S.L.I, “Spiru Haret”, F.E.N., SEDLEX, SANITAS, s.a. pe data de 15 Septembrie in capitala. Protestul va consta din pichetarea cladirii Parlamentului de catre sindicalisti in semn de protest fata de asumarea raspunderii Guvernului pentru legile respective.
Participind la Conferinta Sociala Reunita Europeana (Joint Social Conference) de la Brussels pe data de 14-15 Septembrie, conferinta organizata de CONFEDERATIA EUROPEANA A SINDICATELOR (ETUC), marile sindicate Europene: (CSC, FGTB, FSU, CGIL, VERDI, CGT, IG Metall), si reprezentanti ai societatii civile tocmai pe tema nedreptatilor sociale si a dumpingului social, reprezentantul AD FSR, in calitate de membru in comitetul de organizare al conferintei, si presedintele S.I.P.A. “Muntenia”, in calitate de invitat din partea ETUC, vor face cunoscut protestul sindicalistilor din Romania si vor solicita sustinerea acestuia de catre sindicatele de la nivel European.

Prof. Petre Damo,
Presedinte AD FSR
Prof. Adrian Voica,
Presedinte, S.I.P.A.”Muntenia”
11.09.2009

Modificari programe, admitere liceu, etc....modificari 31.08.2009
Ordinul M.E.C.I. nr. 4857/31.08.2009 privind aprobarea programelor şcolare pentru clasa a IX-a ciclul inferior al liceului, filiera tehnologică-domeniile de pregătire de bază, a standardelor de pregătire profesională, a planurilor de învăţământ şi a programelor şcolare pentru unele calificări profesionale de nivel 2, 3 şi 3 avansat ( postliceală ) pentru care se asigură pregătirea prin învăţământul preuniversitar. Ordinul şi anexele corespunzătoare acestui ordin sunt incluse în arhivă.Ordinul M.E.C.I. nr. 5097/2009 privind aprobarea programelor şcolare pentru disciplinele de studiu din învăţământul preuniversitar secundar inferior, ciclul gimnazial. Ordinul şi anexele corespunzătoare acestui ordin sunt incluse în arhivă. Ordinul M.E.C.I. nr. 5098/2009 privind aprobarea programelor şcolare pentru disciplinele de studiu din învăţământul preuniversitar Programe şcolare modificate pentru unele discipline de studiu pentru învăţământul primar, în anul şcolar 2009-2010. Centralizator de programe şcolare modificate pentru anul şcolar 2009-2010. Ordinul M.E.C.I. nr. 5099/2009 privind aprobarea de programe şcolare pentru discipline de studiu din învăţământul liceal. Ordinul şi anexele corespunzătoare acestui ordin sunt incluse în arhivă.Ordinul M.E.C.I. nr. 4856/2009 privind aprobarea planurilor-cadru de învăţământ pentru clasele a IX-a - a XII-a, filierele vocaţională, profil artistic, specializarea conservare-restaurare bunuri culturale, cursuri de zi.Ordin nr. 4848/2009 privind aprobarea metodologiei de organizare şi desfăşurare şi a calendarului admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2010-2011 Metodologie de organizare şi desfăşurare a admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2010-2011 ( Anexa I la OMECI nr. 4848/2009 ) Calendarul admiterii în învăţământul liceal de stat pentru anul şcolar 2010-2011 (Anexa II la O.M.E.C.I. nr. 4848/2009) Probele de aptitudini pentru admiterea in licee vocationale profil artistic - arte vizuale specializările Arte plastice, arte decorative, Arhitectură, arte ambientale, design, Conservare - restaurare bunuri culturale (ANEXA III la Ordinul MECI. nr. 4848/2009) Probă de verificare a cunoştinţelor de limbă modernă pentru admiterea în clasa a ix-a cu predare în regim bilingv a unei limbi moderne de circulaţie internaţională (Anexa IV la OMECI. nr. 4848/2009) Ordin nr. 4846/2009 cu privire la organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2009-2010 Metodologia de organizare şi desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a viii-a, în anul şcolar 2009-2010 ( Anexa nr.1 la O.M.E.C.I. nr. 4846/2009 ) Calendarul de desfăşurare a evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2009-2010 (Anexa nr.2 la O.M.E.C.I. nr. 4846/2009)
Programe necesare pentru organizarea şi desfăşurarea evaluării naţionale pentru elevii clasei a VIII-a, în anul şcolar 2009-2010 (Anexa nr.3 la Ordinul nr. 4846/2009)
ALIANŢA BUGETARILOR
pentru renegocierea Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice


Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”,
Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”,
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ,
Federaţia „SANITAS” din România,
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe,
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală,
Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială,
Federaţia Naţională a Statisticienilor din România,
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică „PUBLISIND”,
Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor,
Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual,

Analizând textul Proiectului Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice,
Constatând că, în măsura în care textul respectiv va fi pus în aplicare, va avea drept efect crearea de inechităţi prin pierderea unor drepturi câştigate ale personalului din sectorul bugetar, diminuarea veniturilor acestei categorii de personal etc.,
Faţă de modul în care Guvernul a decis promovarea Legii respective, cu încălcarea regulilor elementare ale dialogului social şi prin desconsiderarea instituţiilor statului de drept,
Au hotărât următoarele:

Art. I. Se constituie ALIANŢA BUGETARILOR pentru renegocierea Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, formată din Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia „SANITAS” din România, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţională a Statisticienilor din România, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică „PUBLISIND”, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual – denumită în continuare „ALIANŢĂ”.

Art. II. Organizaţiile sindicale membre ale ALIANŢEI hotărăsc să acţioneze cu bună-credinţă, cu solidaritate şi în respectul independenţei şi autonomiei fiecăreia, în vederea atingerii următoarelor obiective:
1. renunţarea de către Guvern la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului asupra Proiectului Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice;
2. renegocierea Proiectului Legii cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice şi supunerea sa dezbaterii camerelor Parlamentului României;
3. stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar;
4. neacceptarea concediului fără plată forţat.

Art. III. Pentru realizarea obiectivelor prevăzute la art. II, ALIANŢA va desfăşura o serie de acţiuni, conform unui calendar stabilit de părţi, care cuprinde, între altele, şi:
1. pichetarea Palatului Parlamentului – 15 septembrie 2009;
2. grevă generală de o zi în întregul sector bugetar – 5 octombrie 2009;
3. neimplicarea / neparticiparea salariaţilor din sectorul bugetar la organizarea alegerilor prezidenţiale – 22 noiembrie 2009 (+ 6 decembrie 2009, după caz).


Federaţia Naţională a Sindicatelor „ALMA MATER”,
Preşedinte: Anton HADĂR

Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „SPIRU HARET”,
Preşedinte: Gheorghe ISVORANU

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ,
Preşedinte: Aurel CORNEA

Federaţia „SANITAS” din România,
Primvicepreşedinte: Adrian BÎREA

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe,
Preşedinte: Vasile MARICA

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală,
Preşedinte: Răzvan BORDEANU

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială,
Preşedinte: Constantin BUZOIU

Federaţia Naţională a Statisticienilor din România,
Preşedinte: Dan PARASCHIV

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică „PUBLISIND”,
Preşedinte: Ştefan TEOROC

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor,
Preşedinte: Sorin DUMITRAŞCU



Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual,
Secretar general: Paraschiv TOADER