joi, 22 aprilie 2010

Dupa principiul "fiecare cu Constitutia lui", Traian Basescu, alaturi de premierul Boc, au lasat la o parte problemele legate de bugetari, preocuparil

Urmarirea penala a ministrilor - Proiectul de revizuire a Constitutiei elimina prevederea potrivit careia doar Parlamentul si seful statului au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei si stipuleaza ca raspunderea penala a ministrilor se stabileste prin lege organica.

Astfel, punctul 2 al art. 109 din Legea fundamentala in vigoare nu mai apare in proiectul de Lege privind revizuirea Constitutiei, aprobat de Guvern. Punctul 2 prevede ca ”numai Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie”.

Presedintele interimar - Presedintele interimar al Romaniei - functie pe care o exercita presedintele Parlamentului - nu poate desemna prim-ministrul, potrivit proiectului de Lege privind revizuirea Constitutiei, aprobat de Guvern.

Presedintele Parlamentului asigura interimatul la sefia statului daca functia de presedinte al Romaniei devine vacanta, daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, prevad atat Constitutia in vigoare cat si proiectul de Lege pentru revizuirea Constitutiei aprobat de Guvern.

Camera Reprezentantilor - Alegerile pentru Camera Reprezentantilor se vor desfasura in termen de cel mult 45 de zile de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea sa, in loc de trei luni, se arata in proiectul de revizuire a Constitutiei elaborat de Guvern.

Executivul propune ca alineatul 2 al articolului 65 din Constitutie sa prevada ca "alegerile pentru Camera Reprezentantilor se desfasoara in cel mult 45 zile de la expirarea mandatului sau dizolvarea sa". Conform prevederilor in vigoare, alegerile pentru Parlament se desfasoara in cel mult trei luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea acestuia.

De asemenea, proiectul Guvernului introduce, la articolul 71, incompatibilitatea intre membrii Parlamentului European si membrii Camerei Reprezentantilor, in locul incompatibilitatii intre functia de senator si cea de deputat.

Revocarea ministrilor - Propunerea primului ministru de revocare si numire ai unor membri ai Guvernului nu se poate face decat dupa o consultare prealabila a presedintelui, se arata in proiectul legii de revizuire a Constitutiei.

La articolul 85 din Constitutie, Guvernul propune introducerea unui nou alineat care prevede: "propunerea primului ministru de revocare si numire ai unor membri ai Guvernului nu se poate face decat dupa o consultare prealabila a presedintelui".

In rest, articolul 85 ramane neschimbat. Astfel, presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru si numeste Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. In caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, Presedintele revoca si numeste, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. Daca prin propunerea de remaniere se schimba structura sau compozitia politica a Guvernului, Presedintele Romaniei va putea exercita atributia prevazuta la alineatul (2) numai pe baza aprobarii Parlamentului, acordata la propunerea primului-ministru.

Parlament dizolvat in 45 de zile - Proiectul de modificare a Constitutiei adoptat miercuri de Guvern prevede micsorarea termenului in care Parlamentul poate fi dizolvat, de la 60 de zile in prezent, la 45 de zile dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura a Guvernului.

Boc a explicat ca micsorarea termenului are ca scop stoparea prelungirii unei crize politice. "In privinta dizolvarii Parlamentului, nu se modifica procedura, doar ca se scurteaza termenul de incertitudine de la 60 de zile la 45 de zile in ceea ce priveste termenul in care au loc cele doua respingeri ale votului de investitura, astfel incat, dupa aceea, presedintele poate dizolva Parlamentul, fara sa fie obligat. Acum textul constitutional spune ca Parlamentul poate fi dizolvat numai dupa ce au fost respinse cel putin doua solicitari de investitura, intr-un termen de cel putin 60 de zile. Se reduce acest termen de 60 de zile la 45 de zile tocmai pentru a elimina de pe scena politica romaneasca perioada de incertitudine, cand practic nu se intampla nimic si criza politica se adanceste", a aratat premierul.