luni, 22 martie 2010

Alba-neagra cu salariile profesorilor

Fondul de salarii corespunzator trimestrului I va fi majorat din sumele aferente trimestrelor II, III si IV, astfel incat profesorii sa primeasca sporul de 17%, iar in ceea ce priveste sporul de 33%, castigat de unii profesori in instanta, acesta ar putea sa fie scazut din salariile viitoare.

"In trimestrul I sunt cadre didactice care au luat salarii majorate cu inca 33% si nu au mai ajuns sumele prevazute pentru trimestrul I la alte cadre didactice nici macar sa-si ia acel 17%. Prin mandatul dat de dl. prim-ministru noi vom aduce din trimestrele II, III si IV sume si vom majora bugetul prevazut pentru trimestrul I ca sa putem acorda integral depturile salariale in trimestrul I", a declarat secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, potrivit NewsIn.

El a precizat ca, in acest moment, ministerele Finantelor si Educatiei evalueaza numarul cadrelor didactice care nu a primit salariile majorate cu 17%.

In ceea ce priveste majorarea de 33% acordata in unele cazuri prin hotarari definitive ale instantelor judecatoresti, secretarul de stat a precizat ca Executivul urmeaza sa elaboreze un nou act normativ, dupa discutiile care vor avea loc marti cu sindicatele.

"Prin actul normativ pe care il discutam maine (marti, n.r.) cu partenerii sociali vom reglementa si modul de recuperare, sunt mai multe variante. Poti sa recuperezi si intr-o luna-doua, si intr-o perioada mai lunga", a spus el.

Secretarul de stat a explicat ca, atunci cand a fost elaborat bugetul pe anul 2010, Guvernul a avut in vedere salarii care includeau doar majorarea de 17%.

"Deci in masa salariala prevazuta prin buget pentru anul 2010 au fost avute in vedere numai cresterile de 17% aplicate din noiembrie 2008. La unele judete, cum este si Buzau, instantele au acordat prin hotarari judecatoresti definitive si cresterea de 33%, care nu este prevazuta in bugetul pe 2010", a explicat el.

Boc: 'Dascalii isi vor primi banii'

Parlamentul a adoptat in septembrie 2008 o Lege care prevedea majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%. O parte din aceasta majorare - respectiv 17% - s-a dat in noiembrie 2008, iar acordarea diferentei de 33% a fost amanata de Guvern prin acte normative succesive. Unele cadre didactice au obtinut insa in instanta majorarea de 33%.

COMUNICAT DE PRESĂ

În cadrul întâlnirii reprezentanţilor F.S.L.I., F.S.I. „Spiru Haret”, FEN şi FNS “Alma Mater”din data de 18.03.2010, au fost analizate problemele cu care se confruntă salariaţii din învăţământ şi cercetare, precum şi anumite prevederi ale Proiectului Legii Educaţiei şi au constatat următoarele:

1. Sumele destinate cheltuielilor de personal stabilite pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar nu sunt suficiente pentru întreg anul 2010;
2. Prin Ordonanţa nr.114/2009 vor fi reduse 15.000 de posturi din învăţământul preuniversitar începând cu data de 1 septembrie 2010, după ce în anul 2009 s-au mai redus aproximativ 18.000 de posturi;
3. Guvernul Boc a sistat acordarea fondurilor necesare continuării investiţiilor începute în anii anteriori;
4. Conducerea M.E.C.T.S. continuă să ignore existenţa şi valabilitatea Legii nr.221/2008 până în luna decembrie 2009, instingând ordonatorii de credite la nerespectarea hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile, precum şi la nerespectarea prevederilor art.7 alin.2 din Legea nr. 330/2009 care garantează salariaţilor menţinerea salariului brut la nivelul lunii decembrie 2009;
5. Odată cu intrarea în vigoare a Legii nr. 387/2009 şi a Ordinului M.E.C.T.S. nr. 3235 din 2010 privind încadrarea profesorilor din învăţământul preşcolar şi primar, au apărut discriminări , atât în ceea ce priveşte încadrarea, cât şi salarizarea altor categorii de cadre didactice din învăţământul preşcolar şi primar ;
6. Veniturile salariale au scăzut, mai ales pentru personalul nedidactic şi auxiliar, datorită neacordării, în continuare, a unor sporuri existente în Contractele Colective de Muncă şi acordate în condiţii legale;
7. Proiectul Legii Educaţiei Naţionale conţine prevederi care afectează direct salariaţii din învăţământ: desfinţarea titularizării în învăţământ, eliminarea decontării navetei, dispariţia prevederii conform căreia se reduce cu două ore norma de predare pentru personalul didactic de predare cu o vechime de peste 25 de ani, cu gradul didactic I şi alte drepturi ale personalului didactic.
8. Refuzul constant al conducerii M.E.C.T.S. pentru un dialog real şi constructiv, precum şi politizarea excesivă a actului decizional, la toate nivelurile.
9. Neplata pe primele două luni ale anului 2010 a sporului de lucru în condiţii periculoase sau vătămătoare, menţionat în Legea salarizării unitare (Legea 330/2009).
10. Blocarea posturilor didactice şi nedidactice, precum şi a concursurilor de promovare în învăţământul superior va conduce la imposibilitatea desfăşurării în condiţii optime a procesului educaţional, datorită îmbătrânirii accentuate a corpului didactic, pensionării şi lipsei cadrelor didactice cu grad universitar obligatoriu (conferenţiar sau profesor) pentru desfăşurarea cursurilor de masterat şi de doctorat.
În aceste condiţii, s-a stabilit următorul calendar de acţiuni comune:
1. Se recomandă netrecerea notelor şi a calificativelor în documentele şcolare oficiale începând de luni, 22.03.2010. Notele vor fi comunicate părinţilor şi elevilor;
2. Se recomandă boicotarea examenelor naţionale;
3. În data de 25.03.2010 se va organiza în Bucureşti un miting, urmat de un marş de protest;
4. În data de 14 aprilie 2010 conducerile ale celor patru federaţii vor depune la Parlamentul României propunerile pentru Legea Educaţiei Naţionale;
5. Data de 22.04.2010 va fi zi de protest naţional, cu încetarea activităţii în toate unităţile de învăţământ;
6. Depunerea unei plângeri la forurile internaţionale pentru nepunerea în practică a sentinţelor judecătoreşti.

În condiţiile în care problemele cu care se confruntă salariaţii din învăţământ vor fi tratate cu indiferenţă de Guvernul României, nu se va încheia situaţia şcolară şi nici a examenelor cu verificare pe parcurs din universităţi şi se va declanşa greva generală în prima decadă a lunii iunie.



Preşedinte FSLI Preşedinte FSI “Spiru Haret”
Aurel Cornea Gh. Isvoranu


Preşedinte FEN Preşedinte FNS ALMA MATER
Constantin Ciosu Anton Hadăr