marți, 4 octombrie 2011

Profesorii din România şi Bulgaria sunt cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană

Profesorii din România şi Bulgaria sunt cel mai prost plătiţi din Uniunea Europeană, în timp ce dascălii din Luxemburg, Danemarca şi Austria au cele mai bune salarii, relevă unui raport publicat pe site-ul Comisiei Europene.

Publicarea raportului, realizat de Reţeaua Eurydice a CE, coincide cu Ziua Mondială a Profesorilor /5 octombrie/. Documentul compară salariile profesorilor şi directorilor de şcoli din sectorul public din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Turcia. Datele, ce au în vedere anul şcolar 2009-2010, se referă la cadrele didactice de la grădiniţă până la liceu. Şase milioane de profesori activează actualmente în statele membre.

Potrivit studiului, în aproape toate ţările europene, salariile de bază brute pentru profesorii care debutează în această profesie sunt mai mici decât PIB-ul per capita. Iar salariile acestora nici măcar nu vor ajunge să se dubleze de-a lungul unei vieţi la catedră.

“Îi admir cu sinceritate pe profesorii noştri, care au o contribuţie vitală în viaţa copiilor noştri şi în cadrul societăţii noastre”, a afirmat comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism şi tineret Androulla Vassiliou.

“Ei ne modelează viitoarele talente şi se află în centrul eforturilor CE de a ajuta statele membre să îşi îmbunătăţească şi calitatea sistemelor de educaţie. Trebuie să îi încurajăm pe cei mai buni absolvenţi să îmbrăţişeze meseria de profesor. Salariile şi condiţiile de muncă trebuie să fie o prioritate dacă ne dorim să îi atragem şi să îi păstrăm pe cei mai buni profesori”, a subliniat ea.

Raportul Eurydice arată că la începutul carierelor, salariile de bază brute sunt mai mici decât PIB-ul naţional per capita în toate ţările, cu excepţia Germaniei, Spaniei şi Portugaliei. Doar în trei ţări – Cipru, Portugalia şi România – este posibil pentru profesori să îşi dubleze salariul de bază de-a lungul carierei. Cu toate acestea, chiar şi în aceste ţări, este nevoie de peste 20 de ani pentru a ajunge până în vârful scării salariale.

O gamă largă de suplimente salariale este disponibilă în majoritatea ţărilor europene, care se adaugă salariilor de încadrare, însă numai o jumătate dintre state acordă bonusuri specifice pentru îmbunătăţirea profesională şi excelenţă în predare.

Pe de altă parte, salariile actuale ale profesorilor, incluzând sporurile, sunt apropiate de vârful scării salariale în multe ţări. Acest lucru se explică printr-o populaţie de profesori îmbătrânită şi prin sporurile pe care le primesc profesorii.

În Danemarca /61.804 euro/, Grecia /22.817 euro/, Finlanda /44.775 euro/ şi Marea Britanie /35.580 euro/, sumele efective cu care rămân profesorii în mână după o lună de muncă sunt în medie mai mari decât cel mai mare salariu din scara salarială datorită sporurilor.

În general, profesorii de Europa şi-au păstrat puterea de cumpărare în 2009, iar criza economică a avut un impact asupra salariilor lor în 2010 în doar câteva ţări – Irlanda, Grecia, Spania, Letonia şi România. În aceeaşi perioadă, Olanda şi Polonia au crescut salariile profesorilor.

Măsurile de austeritate adoptate recent sau care urmează să fie implementate în mai multe ţări ar putea afecta salariile profesorilor şi bugetele alocate educaţiei. Cu toate acestea, numeroase guverne europene plasează sectorul educaţiei în inima programelor lor de reformă, conchide raportul Eurydice.