luni, 22 martie 2010

Alba-neagra cu salariile profesorilor

Fondul de salarii corespunzator trimestrului I va fi majorat din sumele aferente trimestrelor II, III si IV, astfel incat profesorii sa primeasca sporul de 17%, iar in ceea ce priveste sporul de 33%, castigat de unii profesori in instanta, acesta ar putea sa fie scazut din salariile viitoare.

"In trimestrul I sunt cadre didactice care au luat salarii majorate cu inca 33% si nu au mai ajuns sumele prevazute pentru trimestrul I la alte cadre didactice nici macar sa-si ia acel 17%. Prin mandatul dat de dl. prim-ministru noi vom aduce din trimestrele II, III si IV sume si vom majora bugetul prevazut pentru trimestrul I ca sa putem acorda integral depturile salariale in trimestrul I", a declarat secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, potrivit NewsIn.

El a precizat ca, in acest moment, ministerele Finantelor si Educatiei evalueaza numarul cadrelor didactice care nu a primit salariile majorate cu 17%.

In ceea ce priveste majorarea de 33% acordata in unele cazuri prin hotarari definitive ale instantelor judecatoresti, secretarul de stat a precizat ca Executivul urmeaza sa elaboreze un nou act normativ, dupa discutiile care vor avea loc marti cu sindicatele.

"Prin actul normativ pe care il discutam maine (marti, n.r.) cu partenerii sociali vom reglementa si modul de recuperare, sunt mai multe variante. Poti sa recuperezi si intr-o luna-doua, si intr-o perioada mai lunga", a spus el.

Secretarul de stat a explicat ca, atunci cand a fost elaborat bugetul pe anul 2010, Guvernul a avut in vedere salarii care includeau doar majorarea de 17%.

"Deci in masa salariala prevazuta prin buget pentru anul 2010 au fost avute in vedere numai cresterile de 17% aplicate din noiembrie 2008. La unele judete, cum este si Buzau, instantele au acordat prin hotarari judecatoresti definitive si cresterea de 33%, care nu este prevazuta in bugetul pe 2010", a explicat el.

Boc: 'Dascalii isi vor primi banii'

Parlamentul a adoptat in septembrie 2008 o Lege care prevedea majorarea salariilor cadrelor didactice cu 50%. O parte din aceasta majorare - respectiv 17% - s-a dat in noiembrie 2008, iar acordarea diferentei de 33% a fost amanata de Guvern prin acte normative succesive. Unele cadre didactice au obtinut insa in instanta majorarea de 33%.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu