miercuri, 7 octombrie 2009

PD-L faţă cu moţiunea: „Şi dacă trece, şi dacă pică, este bine pentru noi”


Emil Boc doarme liniştit: e sigur că Traian Băsescu îl va pune tot pe el premier dacă guvernul cade în urma moţiunii de cenzură
PSD a anunţat, ieri, oficial că susţine moţiunea de cenzură depusă, la Parlament, de PNL şi UDMR. Calculele matematice arată clar că, în acest moment, cele trei formaţiuni vor reuşi să înlăture Guvernul Boc II, având în vedere că, împreună, adună cu peste 40 de voturi mai mult decât este necesar pentru adoptarea documentului. Situaţia este însă tragică pentru PD-L numai în aparenţă. În realitate, democrat-liberalii spun că ar avea chiar de câştigat dacă moţiunea trece. Ei sunt pe punctul de a forma un nou Guvern cu UDMR, care, deşi a semnat textul moţiunii, este în negocieri avansate cu democrat-liberalii.
PD-L: Ambele variante sunt bune pentru noi

Din punctul de vedere al PD-L, formaţiunea condusă de Emil Boc ar avea de câştigat în situaţia în care moţiunea trece. "Ambele variante - şi dacă moţiunea trece şi dacă pică - sunt bune pentru noi", ne-a declarat un lider de la vârful partidului. În cazul în care moţiunea trece, democrat-liberalii vor ataca iresponsabilitatea aceleiaşi coaliţii care l-a suspendat pe Băsescu şi care urmăreşte să destabilizeze ţara, urmând principala temă de atac în campanie a şefului statului. Tehnic, actualul Cabinet Boc 2 va rămâne în funcţie, cu atribuţii limitate însă, până la nominalizarea unui premier. Deocamdată, PD-L încearcă să mai ţină în viaţă Guvernul Boc ducând negocieri intense cu parlamentari PSD şi PNL să nu vină la votul moţiunii de cenzură. "Nu noi trebuie să strângem voturi acum, ci ei să adune 236 de voturi (necesare pentru ca moţiunea să treacă - n.red.)", ne-a declarat un lider democrat-liberal. El a spus că pedeliştii au primit deja garanţii de la un număr suficient de senatori şi deputaţi din opoziţie că nu vor veni la votul de marţi.
Liderii PD-L susţin că pasul al doilea este racolarea parlamentarilor PSD şi PNL nemulţumiţi de conducerile partidelor lor. "Mai avem nevoie de vreo 10 senatori şi deputaţi şi aproape că îi avem. Acum e prea devreme să spună că sunt de partea noastră, dar o vor face cel mai probabil după alegerile prezidenţiale", ne-a declarat o sursă PD-L de la vârful partidului. O astfel de majoritate i-ar permite premierului Emil Boc să vină în faţa Parlamentului cu un nou Cabinet, acest lucru urmând să se întâmple după scrutinul pentru alegerea preşedintelui României.
Cât priveşte componenţa politică a noului guvern, ea va fi bătută în cuie între cele două tururi ale prezidenţialelor. Partenerul cel mai sigur al PD-L este UDMR, dar pedeliştii speră să îi atragă de partea lor şi pe liberali. Negocierea pentru noua guvernare va depinde în mare măsură de scorurile partidelor la alegerile din 22 noiembrie, când se va negocia şi susţinerea partidelor pentru candidaţii intraţi în turul al doilea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu