miercuri, 16 decembrie 2009

Ce mostenire lasa guvernul Boc Romaniei?

O mare factura este mostenirea pe care guvernul Boc o lasa Romaniei. Acesta cuprinde TVA-ul restant, dobanzile la creditele bancare si circa 2,4 mliarde de euro pentru lucrarile efectuate si neachitate.

Lucrari platite partial, dobanzi enorme la imprumuturile luate de la banci si o povara care pare tot mai grea a salariilor, a pensiilor si a ajutoarelor sociale. Aceasta este factura pe care o lasa actualul guvern urmatorului cabinet de ministri pentru a fi achitata in anul care vine. Pe langa eforturile banesti, va fi nevoie si de eforturi de eficienta si de organizare pentru adoptarea bugetului pentru 2010 si a legilor cerute de FMI privind responsabilitatea fiscala si reforma pensiilor, scrie EVZ.ro.

Pe langa toate aceste probleme, o alta este realuarea negocierilor "la sange" cu creditorii externi privind numarul de concedieri si alte reforme pe care vom fi obligati sa le facem.

Cauzele datoriei de peste 2 miliarde de euro sunt multiple. Ele vin atat din afara, principala cauza fiind criza financiara globala, care a muscat din veniturile la vistieria statului, cat si din interior. Ineficienta autoritatilor, dusa la extrem de criza politica provocata de campania pentru alegerile prezidentiale, fiind cel mai important motiv intern pentru care romanii vor fi privati in 2010 de 2,56 miliarde de euro din munca lor din 2009.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu