miercuri, 6 ianuarie 2010

Ministerul Educatiei a propus, ieri, dupa intalnirea cu liderii sindicali, patru masuri prin care s-ar putea pune in aplicare Ordonanta 114, prin care

"Avem patru propuneri de masuri in principal de ordin aministrativ, prin care s-ar putea economisi cateva mii de norme didactice. Prima ar fi sa renuntam la grevarea de ore la clasa pentru directorii de scoala si directorii adjuncti. Acesta masura ar acoperi circa 2.200 de norme. A doua propunere ar fi renuntarea la reducerea normei didactice de la 18 la 16 ore pentru profesorii si invatatorii de gradul I cu peste 25 de ani vechime. Vorbim despre 480.000 de cadre didactice pentru care s-ar face o economie de 8.000 de norme. O alta propunere ar fi cresterea numarului maxim de elevi pentru care o scoala poate primi personalitate juridica. Este o masura strict administrativa cu care salvam 1.000 de norme. De asemenea, ne-am gandit ca inca o solutie ar fi ca in momentul in care se calculeaza cifrele de scoliazare pentru anul 2010 - 2011 sa organizam clasele din mediul urban la efectivele maxime de elevi admise prin lege. Toate acestea sunt doar propuneri de masuri, iar pana la 1 septembrie vom avea timp suficient sa analizam impactul lor. Ne-am propus sa nu mai rezolvam problemele in criza de timp, ci ne dorim sa avem timp sa discutam temeinic orice solutie pe care o vom pune in aplicare", a precizat dupa discutia cu sindicatele ministrul Educatiei, Daniel Funeriu.

De asemenea, ministrul a precizat ca discutiile pe tema restructurarilor din invatamant vor continua, miercuri, cu o teleconferinta la care vor participa reprezentantii Ministerului si Inspectoratele Scolare Judetene si cu o noua discutie cu sindicatele, programata pentru 12 ianuarie. "Deciziile nu vor fi luate numai la nivel central, ci le vom discuta si cu Inspectoratele Scolare Judetene. De asemenea, reprezentantii sindicatelor ne-au asigurat de ajutorul lor. Federatia Educatiei Nationale ne-a promis ca la urmatoarea intalnire va pregati o simulare proprie a masurilor de reducere de personal pentru a discuta pe cifre", a mai spus Funeriu.

Sindicalistii prezenti la intalnire au tinut sa mentioneze ca nu sunt de acord cu reducerile de personal, insa au promis ca vor colabora la discutiile pe aceasta tema. "Ordonanta 114 nu are nici un fel de fundamentare si nu este de natura sa imbunatateasca actul instructiv-educativ, ci a fost elaborata numai din ratiuni economice. Pentru a avea o adevarata reforma ar fi trebuit ca reducerile de personal sa vina dupa modificarea programei scolare, a planurilor cadru si stabilirea cifrei de scolarizare. Nu vom sustine reducerile de personal, mai ales dupa ce anul trecut au ramas fara locuri de munca peste 19000 de angajati din invatamant", a precizat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, Aurel Cornea. Alaturi de acesta au participat la intalnirea de marti presedintii tuturor sindicatelor reprezentative din educatie, Federatia Educatiei Nationale, Federatia Spiru Haret si Federatia Alma Mater.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu