duminică, 28 februarie 2010

Masurile de reducere a cheltuielilor la bugetul de stat irita acut mai ales pe lucratorii din sistemul public. Din luna martie sunt anuntate miscari s

Sindicalistii Cartel Alfa anunta ca vor picheta sediile prefecturilor si ministerele in luna martie si ca vor organiza un miting de amploare in Bucuresti, intre 15-30 aprilie. In luna mai trebuie sa ne asteptam la declansarea grevei generala ca urmare a reducerii salariilor si a disponibilizarilor anuntate in sectorul bugetar. Aproape 500.000 de reprezentanti ai Cartel Alfa vor declansa greva generala in luna mai, daca Guvernul nu va lua masuri.

"Modul de aplicare a legii unitare de salarizare unitare este abuziv si speram ca acest demers sa fie un semnal de alarma care sa oblige Guvernul sa caute solutii pentru rezolvarea listei noastre de revendicari", a subliniat presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, citat de NewsIn.

Liderul sindical a mai anuntat ca a realizat o lista de revendicari si un plan de actiune, ca urmare a multitudinilor de probleme cu care se confrunta bugetarii, precum legislatia contradictorie, prejudicierea drepturilor lucratorilor, a drepturilor la salarizare si lipsa locurilor de munca. "Suntem hotarati sa mergem pana la actiunile extreme pe care le poate realiza o miscare sindicala, inclusiv declansarea grevei generale pentru a determina guvernul sa realizeze un dialog responsabil cu noi", a spus Hossu.

Presedintele Alma Mater, Anton Hadar, a acuzat de asemenea Guvernul, de restrictionarea unor drepturi din invatamantul superior si de faptul ca obliga universitatile sa realizeze venituri de 8,5 miliarde lei pentru a contribui la cresterea bugetului educatiei.

Sindicalistii din invatamant au anuntat ca vor sesiza Organizatia Internationala a Muncii pentru nerespectarea contractelor colective de munca si a drepturilor salariale castigate in instanta si vor picheta prefecturile intre 1 si 15 martie si sediile ministerelor in perioada 15-30 martie.


Functionarii intorc si ei foaia protestelor

Functionarii publici vor declansa protestele la nivel national in luna martie, pentru a protesta fata de reducerea salariilor. "Reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP) vor declansa protestele la nivel national in luna martie, alaturi de celelalte sindicate afiliate Cartel Alfa, urmand sa fie pichetate primariile si prefecturile din toate judetele. In luna aprilie va fi organizat un miting in Bucuresti si va fi declansata greva generala in prima parte a lunii mai la care vor participa aproape 500.000 de bugetari, daca Guvernul nu va respecta prevederile Contractelor colective de munca si continua cu masuri de reducere a salariilor", a declarat pentru NewsIn, presedintele SNFP, Sebastian Oprescu.

"Nu putem accepta ca actualul guvern sa incalce atat prevederile legale, cat si Constitutia. Reprezentantii Ministerului Muncii au anuntat ieri (miercuri, n.r.) ca o serie de contracte colective de munca nu se vor mai aplica in acest an, in conditiile in care aceste contracte au fost avizate chiar de catre sefii acestui minister in cursul anului 2009", a mai spus Oprescu.

Functionarii publici mai sunt nemultumiti si de asezarea acsetui segment al bugetarilor la nivelul inferior in grila de salarizare a angajatilor din administratia publica "in conditiile existentei sistemului incompatibilitatilor si al expunerii la factorii de risc".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu