joi, 13 mai 2010

Comunicat de presă

F.S.L.I. F.S.I. „SPIRU HARET” F.E.N. F.N.S. „ALMA MATER”

Comunicat de presă


Ministrul Educaţiei, Daniel Petru Funeriu n-a înţeles nici măcar în ceasul al 12-lea că demersul blocării anului şcolar şi al grevei generale nu aparţine liderilor de sindicat, ci salariaţilor din învăţământ, care au semnat şi asumat prin referendum aceste acţiuni extreme de luptă sindicală, ca răspuns la lipsa de dialog şi dezinteresul faţă de problemele sistemului de învăţământ, manifestate în nenumărate rânduri de către reprezentanţii M.E.C.T.S.
Reamintim domnului ministru că liderii de sindicat sunt „purtătorii de cuvânt” ai salariaţilor din învăţământ, iar prin aruncarea răspunderii asupra acestora nu face decât să solidarizeze şi mai mult angajaţii din sistem. Faptul că şi-a propus să ia drept ţintă liderii, dovedeşte încă o dată că nu a înţeles nimic din problemele cu care se confruntă şcoala românească şi salariaţii săi.
E adevărat că au existat întâlniri zilnice ale liderilor de sindicat cu domnul ministru, însă acestea s-au desfăşurat în Comisia pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor, la dezbaterea Legii Educaţiei Naţionale şi nicidecum în cadrul Comisiei de Dialog Social de la nivelul Ministerului Educaţiei, acolo unde ar fi trebuit să se desfăşoare adevăratele negocieri.
Discursul patetic al Domniei sale, care face trimitere la respectarea drepturilor elevilor este incorect, pentru simplul fapt că reducerea salariilor din învăţământ cu 25% înseamnă micşorarea finanţării per elev, măsură care prejudiciază şi mai mult calitatea actului educaţional. Dar despre dreptul elevilor de a beneficia de alocaţii – ce urmează a fi diminuate, din dispoziţia Guvernului din care, cu onor, face parte – de ce nu spune nimic domnul ministru?
Este inadmisibilă compararea cadrelor didactice cu „teroriştii”, care îi iau „ostatici” pe elevi. Îi amintim domnului ministru că, printre semnatarii referendumului pentru grevă şi printre liderii de sindicat sunt foarte mulţi care au copii în sistemul naţional de învăţământ. De ce nu vrea domnul ministru să recunoască faptul că, în ultimele 5 luni, întregul sistem de învăţământ a fost „ostaticul” politicii falimentare a unor guvernanţi incapabili?
Considerăm şi acum că invitaţia transmisă, prin intermediul presei, la orele 18:00, la o discuţie, pentru a doua zi la ora 8 dimineaţa, nu este decât o încercare disperată de a simula dialogul social.

Bucureşti, 13 mai 2010

Preşedinte F.S.L.I Preşedinte F.S.I. „SPIRU HARET”
Aurel CORNEA Gheorghe ISVORANU

Preşedinte F.E.N. Preşedinte F.N.S. „ALMA MATER”
Constantin CIOSU Anton HADĂR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu