joi, 8 iulie 2010

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, miercuri, la REALITATEA.NET LIVE, că cele 15.000 de norme reduse prin ordonanţa 114/2009 vor fi elimi

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au anunţat încă din 2009, că în toamna acestui an, 15.000 de norme din învăţământ trebuie să dispară. În replică, sindicatele din educaţie spun că se tem că măsurile ministerului ar putea da peste cap sistemul.

"Începând cu 1 septembrie, 4.000 de profesori titulari vor rămâne fără normă, însă nu vor fi daţi afară din sistemul de educaţie. Aproximativ 10.000 de oameni, care nu sunt titulari, vor pleaca din sistem din luna septembrie. Datele finale nu le cunosc încă. Numărul final de oameni care nu vor mai face parte din sistem va fi cunoscut la sfârşitul perioadei de mişcare a personalului didactic, la începutul noului an şcolar", a subliniat Daniel Funeriu la emisiunea REALITATEA.NET LIVE.

Cât priveşte reducerea cu 25% a salariilor, această măsură se va aplica şi în perioada vacanţei de vară, a lămurit oficialul.

"Din păcate acesea sunt salariile pe care şi le poate permite România astăzi. Mai mult, este un mare decalaj între cei nou intraţi în sistem şi cei în prag de pensie. Inechităţile dintre sistemul preuniversitar şi universitar au fost create de cei care ne critică astăzi", a conchis Funeriu.

''Avem toleranţă zero faţă de actul de corupţie''

Ministerul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că rezultatele de la bacalaureat din acest an par să fie corelate cu eforturile depuse de Minister de a avea toleranţă zero faţă de fraudă şi actele de corupţie.

"Începând cu acest bacalaureat, cuvântul ministrului Educaţiei a început să bată şpaga, avem o intoleranţă zero faţă de actul de corupţie. Bacul de anul acesta este relevant prin conţinut şi nefardat, bine organizat. De asemenea, tot începând din acest an, am reuşit să reducem fraudele din timpul examenului", a completat oficialul.

Mai mult, ministrul susţine că examenul de bacalaureat din acest an a arătat că în învăţământ este nevoie de o nouă Lege a Educaţiei, "care să ofere un cadru legal pentru administrarea şcolilor, profesori bine pregătiţi, un curriculum mai bun".

Tot legat de legea Educaţiei, Daniel Funeriu a completat că marea lui nemulţumire este faptul că "Guvernul şi Ministerul Educaţiei sunt singurele care înţeleg bine de ce e importantă noua Lege a Educaţiei. Sper să se organizeze o sesiune de vară parlamentară pentru a avea o nouă Lege a Educaţiei".

Ministerul Educaţiei a subliniat că militează pentru autonomia universitară, o altă schimbare pe care vrea să o facă în sistemul de educaţie. "Andrei Marga mă acuză că politizez învăţământul superior prin propunerea mea de a acorda autonomie universităţilor. Am refuzat să fiu profesor la o facultate, tocmai pentru a nu fi acuzat că politizez sistemul. Mai mult, acuzaţiile vin din partea unor oameni care au funcţii politice şi care au condus instituţii din România", a spus Funeriu.

Ministrul a mai spus că implicarea politică a oamenilor din mediul academic este bine venită şi că nu a avut gândire politică atunci când a scris Legea Educaţiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu