luni, 31 august 2009

31 august 2009

Începerea anului şcolar, amânată?
COMUNICAT DE PRESĂGRUPUL PARLAMENTAR PNL din CAMERA DEPUTAŢILOR
Bucureşti, 31.08.2009
Data începerii cursurilor în această toamnă este o altă necunoscută a guvernării pesedisto-pedelistă, alături de alte sute de chestiuni nelămurite care afectează activitatea bugetarilor, a firmelor private şi a fiecărui român în parte, finalmente.
Trimiterea în concediu forţat a bugetarilor afectează grav desfăşurarea cursurilor în şcoli, mai ales dacă acest lucru înseamnă pierderea orelor şi apoi recuperarea lor pe parcurs. Nu este de mirare că sindicatele preferă o amânare a începerii anului şcolar, dacă se ajunge în această situaţie, în locul unei pauze în mijlocul semestrului.
Cer public doamnei ministru Ecaterina Andronescu să nu îşi bată joc de calendarul şcolar şi să găsească o soluţie ca profesorii să nu intre în acel concediu neplătit de 10 zile, chiar şi la începutul anului şcolar. Îi recomand să nu forţeze sindicaliştii să ia o asemenea măsură. În caz contrar, un eventual proces cu sindicatele, pe acest caz, este pierdut cu siguranţă. Nu mai vorbim despre faptul că înfrângerea în Instanţă va fi de natură să vulnerabilizeze şi mai mult (dacă mai este posibil) poziţia domniei sale în fruntea Ministerului Educaţiei. Consider că reprezentanţii sindicatelor au fost chiar îngăduitori până acum, având în vedere probele de foc la care au fost supuşi. Însă acest concediu neplătit reprezintă o lovitură prea puternică dată bugetului corpului profesoral.
În eventualitatea trimiterii acasă a dascălilor, nu pot să nu mă întreb cum se vor descurca familiile cu soţ şi soţie în învăţământ, cum îşi vor gestiona banii pentru a depăşi perioada următoare?
Partidul Naţional Liberal solicită ministrului Educaţiei ca marţi, când se va face discuţia privind reducerea cheltuielilor, să vină cu propuneri ferme, concrete, nu lăutăreşti, astfel încât să avem certitudinea începerii anului şcolar.
Publicat de Daniel Mălăelea la 17:55 0 comentarii
Etichete:

Se prelungeşte vacanţa elevilor cu zece zile?
Amânarea cu zece zile a începerii anului şcolar este soluţia pe care o iau în calcul sindicatele din învăţământ pentru a respecta economiile bugetare impuse de Ministerul Finanţelor
Elevii vor avea şansa să mai stea încă zece zile în vacanţă urmând a începe anul şcolar abia pe 24 septembrie. Decizia ar putea fi luată mâine în cadrul discuţiilor pe care ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, le va purta cu federaţiile sindicale din învăţământ pentru a stabili planul de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare. „Ar fi cea mai bună variantă. Decât să luăm zece zile de concediu fără plată în timpul anului şcolar, mai bine să amânăm începerea cursurilor. Măcar copiii să aibă ceva de câştigat din asta, iar materia ar fi mai uşor de recuperat decât dacă am întrerupe orele la mijlocul semestrului. Aşteptăm să vedem ce ne va spune ministrul Educaţiei şi vom discuta această idee cu restul colegilor. Oricum, nu ne poate obliga nimeni să muncim fără bani”, a declarat pentru ,,Gândul” Constantin Ciosu, secretarul general al Federaţiei Educaţiei Naţionale.
Propunerea sindicaliştilor vine după ce ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a cerut fiecărui minister în parte să adopte o soluţie pentru a reduce cheltuielile bugetare cu 0,3% din PIB, variantele fiind fie concediul de zece zile fără plată, fie reducerea programului zilnic de lucru de la opt ore la şase ore. În primă fază, reacţia sindicatelor la anunţul făcut de Guvern a fost ameninţarea cu tribunalul, Gheorghe Isvoranu, preşedintele Federaţiei „Spiru Haret”, acuzând Executivul că nu există nicio posibilitate legală de a trimite în concediu forţat bugetarii: „Îmi este greu să cred că angajaţii vor accepta benevol concediu fără plată. Această măsură afectează stabilitatea din sistem şi se pierd drepturi deja câştigate”. La rându-i, preşedintele „Cartel Alfa“, Bogdan Hossu, a declarat că fiecare ordonator de credite poate ajunge la o înţelegere privind reducerea cheltuielilor de personal, fără a fi neapărat nevoie să se recurgă la cele zece zile de concediu fără plată. Potrivit liderului sindical, modul în care se rezolvă reducerea de aproximativ 15,5 la sută lunar a veniturilor salariaţilor se va stabili între sindicatele reprezentative şi ordonatorul de credite, propunându-se variante diferite, care afectează ori pe toţi bugetarii, ori o parte dintre ei: „Sindicatele din administraţia publică m-au informat deja că sunt de acord să renunţe la nişte sporuri, ceea ce înseamnă diminuarea veniturilor lunare cu 15 la sută, astfel că nu vor mai fi nevoiţi să îşi ia concediu fără plată sau să-şi diminueze timpul de lucru în perioada septembrie-noiembrie propusă de Guvern“.
Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, nu agreeaza, insa, ideea amanarii noului an scolar, precizand pentru Gandul ca decizia cu privire la masurile ce vor fi luate pentru reducerea cheltuielilor va fi luata marti: "Poate gasim si alte solutii. Deocamdata e prematur sa ne pronuntam. Nu optez pentru varianta prelungirii vacantei si nici nu cred ca e obligatoriu ca profesorii sa intre in cele zece zile de concediu fara plata. O data pierdute orele de la clasa sunt foarte greu de recuperat. Am trimis mai demult in teritoriu inspectoratelor scolare o depesa prin care le-am cerut sa restranga cheltuielile si vom vedea ce solutii au gasit"
Sursa: www.gandul.info
Şi cu primele două săptămâni din septembrie cum rămâne? Ni le plătesc pe acestea două şi nu ne plătesc perioada 14-24 septembrie? Măcar să nu ni le plătească pe acestea şi să începem şi noi, profesorii, activitatea pe 14 septembrie. Oare ce se întâmplă cu unii dintre liderii noştri de sindicat? Parcă au uitat ale cui interese le reprezintă. Nu este firesc ca ministrul Educaţiei să fie de partea profesorilor, iar unii lideri să fie de partea Guvernului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu