joi, 3 decembrie 2009

Concediul fara plata a bagat educatia in ceata

Conducerile unitatilor scolare nu stiu cum vor plati cadrele didactice pentru luna noiembrie. Majoritatea unitatilor scolare au aplicat prevederile Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii (MECI), respectiv au luat liber pe 30 noiembrie si au programat celelalte zile pentru perioada 14-18 decembrie. In aceasta situatie, elevii botosaneni vor intra in vacanta pe 11 decembrie, dupa ultima ora de curs.



Cadrele didactice vor primi bani numai pentru perioada vacantei din decembrie, bani care vor intra in buzunarele dascalilor in luna ianuarie. La aceasta data insa, in scoli, directorii nu stiu ce procent de micsorare a salariilor trebuie sa aplice pentru luna noiembrie, cel de 15,5% stabilit prin lege sau cel de 9,81%, conform unei adrese a Consiliului Superior al Magistraturii. Sindicalistii spun ca reducerea salariala ar trebui sa fie aplicabila de la 12 noiembrie si nu de la 1 noiembrie deoarece legea a fost publicata in Monitorul Oficial, pe 9 noiembrie.



Salarii taiate pe raspunderea directorilor

„Intreaga responsabilitate a aplicarii acestei masuri de curba de sacrificiu din partea angajatilor bugetari va cadea exclusiv pe umerii directorilor de unitati, a ordonatorilor de credit. Practic, acestia isi vor asuma aplicarea micsorarii”, a mentionat liderul LSI. Directorul unitatii scolare va fi cel care va spune contabilului cum sa faca si cat sa taie din salariu, dupa care va semna statele de plata. Prin respectiva semnatura isi va asuma responsabilitatea. „Nu mi se pare normal sa existe aceasta discutie. Directorul, prin textul legii, care este chemat sa puna in aplicare acest lucru, este pus intre ciocan si nicovala”, a spus Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Invatamant. Pentru a veni in sprijinul ordonatorilor de credite care in aceste zile trebuie sa intocmeasca statele de plata, cele doua sindicate din educatie au cerut lamuriri Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ). (Petronela Rotariu)



Am trimis o adresa prin care conducerea Inspectoratului sa trimita clarificari in scoli cu privire la procentul de scadere a salariului pe luna noiembrie. Ni s-a spus ca azi (n.r. - miercuri) se va lua o decizie finala in acest sens

Maria Tiprigan, lider Sindicatul Invatamantului Preuniversitar



Nu mai trimit nicio adresa. Exista o lege care trebuie aplicata. Fiecare ordonator de credite trebuie sa respecte legea. Directorii au angajati contabili care stiu ce au de facut, care stiu ce fonduri au

Ada Macovei, inspectorul scolar general



Potrivit liderului LSI si de organele de control financiar sustin indirect reducerea salariilor cu 9,81%. Asta deoarece, in alte situatii similare, au solicitat recuperarea unor sume de bani angajatilor din invatamant, motivand ca legea intra in vigoare la trei zile de la publicare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu